Gemeente Zoetermeer

Evaluatie project 'Duurzaam Veilig'

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 november j.l. besloten de uitvoering van het project 'Duurzaam Veilig' te evalueren. In maart 2001 heeft de raadscommissie Stadswerken in een brainstormvergadering hierover gediscussieerd.
Ook hebben op ambtelijk niveau diverse brainstormsessies plaatsgevonden evenals interviews met hulpdiensten en openbaar vervoerbedrijf. Alle bevindingen zijn meegenomen en verwerkt in de definitieve evaluatie.
In het najaar van 2000 heeft de gemeente een omnibusenquête gehouden onder vierduizend inwoners. In deze enquête zijn vragen gesteld die een relatie hebben met het verkeersveiligheidbeleid van de gemeente. Hoewel uit de antwoorden kan worden geconcludeerd dat de mening van de ondervraagden op onderdelen verdeeld is, komt het er op neer dat er onder de ondervraagden een groot draagvlak is voor snelheidsremmende maatregelen.
Bij de evaluatie zijn ook ingekomen klachten van bewoners betrokken. Als gevolg hiervan worden aanpassingen aan verschillende snelheidsremmende maatregelen voorgesteld.
Het college van burgemeester en wethouders zal hierover in het voorjaarsdebat besluiten.

Conclusies
Uit de evaluatie komen de volgende conclusies naar voren. Op een paar kleine aanpassingen na is de verdeling tussen 50 km- en 30 km-wegen goed en op bus- en uitrukroutes voor hulpdiensten moeten zoveel mogelijk "vriendelijke" drempels worden toegepast. Het huidige beleid van uitritconstructies is naar tevredenheid en dient te worden voortgezet. Verder zullen ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid van de uitritten de hellingen voortaan flauwer worden aangelegd. Tot slot dient meer en tijdig overleg met hulpdiensten en openbaar vervoerbedrijf plaats te vinden en kan het huidige verkeersveiligheidsbeleid worden voortgezet.

Inspraak
De gemeenteraad heeft op 28 januari jl. het evaluatierapport vastgesteld. Omdat uit de evaluatie blijkt dat de gemeente goede resultaten boekt met 'Duurzaam Veilig', kunnen de inspraakprocedures voor de nog duurzaam veilig in te richten wijken worden opgestart. De inspraakprocedures over de inrichtingsplannen Duurzaam Veilig voor de wijken Driemanspolder, Palenstein, Stadscentrum en Dorp zullen op 18 februari a.s. aanvangen.
Van 18 februari tot en met 31 maart a.s. liggen de plannen van aanpak en de inrichtingsontwerpen ter inzage in de wijkposten Dorp/Driemanspolder en Palenstein en bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het stadhuis. Op woensdag 20 februari van 19.30-21.30 uur vindt er in de Driemanspolderzaal van het Stadhuis een informatieavond voor de bewoners van de genoemde wijken plaats.
---

Gemeente Zoetermeer © February 2002

Last update: 8 February 2002 (16:11)