Provincie Limburg

'Hobbel' voor financiering nieuw bos geslecht in proefproject

Nieuw model voor overbruggingsfinanciering

HOBBEL VOOR FINANCIERING NIEUW BOS GESLECHT IN PROEFPROJECT De Provincie Limburg gaat met het Nationaal Groenfonds (NGF), de Dienst Landelijk Gebied en de Brink Bosbouw een proefproject opzetten dat gebruik maakt van een experimentele overbruggingsfinanciering voor de aanleg van nieuw bos. Verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs hoopt dat deze constructie een impuls oplevert voor de aanleg van nieuwe bossen. De provinciale ambitie om in 25 jaar 4000 ha nieuw bos aan te leggen, kan door dit experiment een impuls krijgen, als blijkt dat op deze manier de hobbel om bosaanleg te financieren kan worden geslecht.

Het gaat in dit proefproject om 'De Hoef' in Leunen (Venray), momenteel circa 30 ha landbouwgrond en een verouderd bedrijfsgebouwen-complex. Doel is dat 'de Brink' hier binnen 3 jaar een nieuw bos aanlegt. Bosaanleg op de locatie 'De Hoef' levert uit een oogpunt van natuur en landschap een meerwaarde en ondersteunt de belangen van het grondwaterbeschermingsgebied van het pompstation Breehei van de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML). Ook de gemeente Venray staat achter de beoogde groene ontwikkelingen op deze locatie en start de benodigde procedures voor deze bosaanleg. Het project past binnen de wensen die de gemeente voor dit gebied heeft. Overbrugging
De aankoop van een nog actief agrarisch bedrijf en omzetting van agrarische gronden in bos heeft een aanzienlijke waardevermindering van de grond tot gevolg. Bovendien duurt het gemiddeld 2 à 3 jaar voordat alle formaliteiten als vergunningverlening en subsidiëring rond zijn. Door deze omstandigheden is het vrijwel niet mogelijk om deze aankopen extern te financieren of slechts voor een klein stukje van de koopsom.
Dat maakt alternatieve financieringsconstructies nodig. In dit pilotproject heeft de Dienst Landelijk Gebied (DLG) een belangrijke rol als tijdelijk eigenaar van de gronden. Die parkeerfunctie van de grond stelt de bosaanplantende ondernemer in de gelegenheid om het voorgenomen project voor te bereiden en uit te voeren. Aan het NGF is gevraagd om het benodigde budget van 1,5 miljoen ter beschikking te stellen.
Amper twee maanden geleden deed NGF-voorzitter Mr. Pieter van Vollenhoven een dringende oproep om meer bos aan te leggen. De Provincie Limburg steunt dit beleid krachtdadig. Vanwege de voortrekkersrol van de Provincie Limburg bij de aanleg van nieuw bos heeft het NGF het College van GS van Limburg uitgenodigd om een particulier bosaanlegproject voor te dragen als pilotproject voor een dergelijke overbruggingsfinanciering.
Model
Als deze structuur succesvol blijkt te zijn, kan dit proefproject als model dienen om in de toekomst meer bosprojecten te realiseren in een korter tijdbestek dan nu meestal mogelijk. Gedeputeerde Odile Wolfs, verantwoordelijk voor het provinciale bosuitbreidingsbeleid, is zeer positief gestemd over de tijdelijke financieringsvorm die de betrokken partijen zijn overeengekomen. Ik heb hoge verwachtingen voor de toekomst en hoop dat het streven van de provincie Limburg om in 25 jaar tijd de bosoppervlakte in Limburg met 4000 ha te laten toenemen hierdoor een extra impuls krijgt, aldus gedeputeerde Wolfs. 7-2-2002 15:00