Gemeente Leeuwarden

Plangebied Vrijheidswijk Zuidwest ¦ Ruimtelijke opzet en een gedifferentieerd woningaanbod ¦ Wonen langs de Dokkumer Ee ¦ Wonen in het Hart ¦ Wonen langs de Ringweg ¦ Wonen aan de Lekkumerweg eo

Plangebied Vrijheidswijk Zuidwest

Plangebied Vrijheidswijk

Ruimtelijke opzet en een gedifferentieerd woningaanbod

De gedachte achter het stedenbouwkundig plan en daarmee achter een aantrekkelijk woonomgeving is de combinatie van een helder en overzichtelijke ruimtelijke opzet en een fijnmazige en gedifferentieerde woonomgeving en woningaanbod. Een spanningsveld tussen eenvoud en complexiteit. De eenvoud is vastgelegd in de hoofdverkeersstructuur en in het bijzonder door een centrale waterpartij. De complexiteit uit zich in de opzet van een viertal deelgebieden, elk met een andere ruimtelijke opzet en een variatie in het woningaanbod.

Wonen langs de Dokkumer Ee

Langs de Dokkumer Ee zijn wooncomplexen met verschillende bouwhoogten in onderling verband en in directe samenhang met de buitenruimte tot één gebied samengesteld. De wooncomplexen kijken zoveel mogelijk uit over de Dokkumer Ee. De bouwhoogte varieert van 11-16 lagen bij het "ei"gebouw en 4-6 bij het appartementcomplex aan de kop van dit deelgebied. De precieze hoogte is afhankelijk van de bouwmassa-studie en de architectonische invulling. Het snijpunt van de ringweg en de Dokkumer Ee is een uitgesproken locatie voor stedelijk wonen in een markant hoogbouwcomplex. Het tussenblok staat deels op poten boven een vijver en telt ten hoogste drie bouwlagen. De woningen kijken aan de oostzijde ook over de centrale waterpartij uit. De plaats is zodanig gekozen dat de centrale waterpartij een ruimtelijke begrenzing krijgt, terwijl de groenstrook achter de kantoorwoningen en de woonstraat ruimtelijk doorlopen tot aan de Dokkumer Ee.

Wonen in het Hart

In het hart van dit plangebied zijn de woningen gegroepeerd rond het water. Een deel van de woningen zijn direct aan het water gesitueerd. Een ander deel van de woningen zijn meer traditioneel verkaveld, waarbij enerzijds aan de noordzijde een overgang is gemaakt met de huidige buurt en anderzijds de woningen aan een kade zijn geplaatst.

De grondgebonden woningen zijn projectmatig ontwikkelde vrijstaande woningen en 2 onder 1 kap woningen. De woonstraten geven dit deelgebied een informele uitstraling. De waterpartij daarentegen is meer formeel van karakter.

Wonen langs de Ringweg

De kantoorwoningen langs de Ringweg krijgen een stedelijke uitstraling aan de zijde van de ringweg en een groene uitstraling aan de noordzijde. De grondgebonden woningen zijn enigszins robuust en hebben een bouwhoogte van 4 lagen op een parkeersouterrain. De robuuste uitstraling is wenselijk om in te kunnen spelen op het stedelijke karakter van de ringweg. De strakke rooilijn wordt op enkele plaatsen onderbroken om zicht te houden op de achterliggende wijk. Het achterliggende groengebied is een gemeenschappelijke tuin.

Wonen aan de Lekkumerweg eo

Het laatste deelgebied ligt aan de oostzijde. De opzet van grondgebonden woningen in een lage dichtheid met veel groen sluit aan bij het van oudsher kleinachtige karakter van de lintbebouwing langs de Lekkumerweg. Er is bij getracht een woonmilieu te creëren met een tuinstad-achtig karakter. De groengebieden zijn geschikt voor speelplaatsen.

Onderspreuk Projecten