ABVAKABO FNV

Bonden: personeel wordt de dupe van machtsstrijd ECN

PERSBERICHT ABVAKABO FNV EN CFO CNV- bond

Zoetermeer, 8 februari 2002

Het personeel van ECN dreigt de dupe te worden van de machtsstrijd bij ECN. De bonden ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond hebben afgelopen maandag het overleg met de directie van ECN over de arbeidsvoorwaarden al opgeschort. Nu de algemeen directeur van ECN, de heer Saris, per september 2002 vertrekt, willen ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond een andere overlegpartner. De bonden vinden Saris geen betrouwbare overlegpartner om de gerezen problemen op te lossen. 'Van de werknemers wordt veel gevraagd, maar de directie weigert afspraken uit de CAO uit te voeren', aldus de bestuurders van beide bonden. De bonden hebben de voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer Terlouw, vandaag schriftelijk om een andere gesprekspartner gevraagd.

Maandag 4 februari jl. hebben de bonden het overleg met de directie van ECN al voor onbepaalde tijd opgeschort. De CAO voor het voltallig personeel van ECN liep 1 januari 2002 af, en er is nog geen zicht op een nieuw contract. Bovendien hebben de bonden en de directie van ECN een fors verschil van mening over de arbeidsvoorwaarden in 2001. Naast de eindejaarsuitkering 2001 zijn partijen het niet eens over de verandering in de roostersystematiek en de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. 'Over de arbeidsvoorwaarden voor 2002 hebben we nog niet één keer normaal kunnen overleggen met de directie' aldus een boze Wim Berkers, regiobestuurder van ABVAKABO FNV. De bonden onderzoeken de mogelijkheden voor juridische stappen, en peilen aanstaande maandag de actiebereidheid onder de leden.

Door de sluiting van de kernreactor breekt een drukke tijd aan voor de medewerkers. Gerben Karssenberg (CFO CNV-bond) 'De werknemers kunnen bepaald niet achterover leunen, de komende periode worden er allerlei veiligheidstesten gedaan'. Ook de onzekerheid over de toekomst van de kernreactor vergt veel van de medewerkers, die vrezen voor de werkgelegenheid. ECN heeft ongeveer duizend werknemers, waarvan de meeste al lang in dienst zijn. Van de loyaliteit van de medewerkers lijkt de werkgever nu misbruik te maken. Maandag 11 februari bespreken ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond de situatie met de achterban.

Meer informatie:
Wim Berkers regiobestuurder ABVAKABO FNV (06) 53578257
Annemarie Vonk voorlichter ABVAKABO FNV (06) 53362330
Gerben Karssenberg bestuurder CFO CNV-bond (06) 22788668
Jan Spijk voorlichter CFO CNV-bond (06) 51244030


08 feb 02 17:29