Gemeente Zwijndrecht

Eerste gebruikersvergunning uitgereikt

De burgemeester, de heer A.S. Scholten, heeft de eerste gebruikersvergunning verleend aan de heer Kreukniet van de Vonkenberg. De Vonkenberg is een commerciële horecagelegenheid en tevens een bijeenkomstgebouw. De Vonkenberg dient ook als opvanglocatie in het kader van het rampenplan van de gemeente.

Vorig jaar is de Zwijndrechtse brandweer van start gegaan met het beleidsplan "Brandveiligheid en Hulpverlening 2001- 2005". In dit plan is onder meer opgenomen dat gebouwen met speciale doelgroepen aan bepaalde gebruiksveiligheidseisen moeten voldoen. Het plan betreft een inhaalslag op het verlenen van gebruikersvergunningen. Een gebruikersvergunning is vereist voor bouwwerken, waarin:


*

Meer dan 50 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn
*

Brandgevaarlijke stoffen zijn opgeslagen

*

Aan meer dan 10 personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf wordt verschaft

*

Aan meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar, of aan meer dan 10 lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten dagverblijf wordt verschaft

In Zwijndrecht bevinden zich 300 gebouwen die aan deze voorwaarden voldoen. Controle, aanpassingen en hercontrole vergen gezien de aanbevelingen van de commissie Alders enige tijd. De brandweer verwacht op korte termijn aan nog 25 organisaties een gebruiksvergunning te kunnen verstrekken. De voorwaarden die in de gebruiksvergunning zijn opgenomen hebben onder andere betrekking op het maximale aantal toelaatbare personen en de gebruiksvoorwaarden in het belang van het voorkomen, beperken en bestrijden van brand en het voorkomen en beperken van ongevallen bij brand.