CDA

Verhagen: uitbreiding EU geen politiek van toezeggingen en data

De Nederlandse regering is met de Europese Commissie van mening dat 'up to ten' kandidaatlidstaten klaar zijn voor toetreding in 2004. Dit bleek tijdens een Algemeen Overleg over de uitbreiding van de Europese Unie, afgelopen week in de Tweede Kamer. "Een big bang uitbreiding dus. Het CDA vindt dat de uitbreiding niet een politiek van toezeggingen en data mag worden, maar dat per land serieus gekeken behoort te worden naar de gemaakte vorderingen op de inhoud", aldus Tweede Kamerlid Maxime Verhagen. "De problemen waarmee de landen kampen, zijn vrijwel overal gelijk: grote moeilijkheden bij de implementatie van het acquis, forse begrotingstekorten, hoge uitgaven voor sociale zekerheid, halfhartige hervormingen van pensioenstelsels en industrie en een kapitaalmarkt die niet goed werkt. Dit alles wijst op een moeilijke overgang van plan- naar markteconomie. Wie nog niet aan de criteria kan of wil voldoen, moet wachten. Van de kandidaatlidstaten worden dan meer geduld en meer inspanningen verwacht om daadwerkelijk te voldoen aan de criteria. Maar dan is de Unie ook verplicht om het perspectief van toetreding ook concreet dichterbij te brengen door daadwerkelijke steun. Hulp bij de ontwikkeling van interne markt en democratische rechtsstaat. De Unie-hulpprogramma's ter bevordering van een adequaat transformatieproces (PHARE, SAPARD en ISPA) zijn daarbij onmisbaar."

Verhagen: "Naast het feit dat verschillende kandidaat-lidstaten nog niet genoeg zijn voorbereid voor toetreding, is het maar zeer de vraag of de Unie een uitbreiding met tien lidstaten ineens financieel wel aankan op de langere termijn. Onder die tien kandidaat-lidstaten bevinden zich een aantal echte landbouwnaties en relatief arme lidstaten. Wanneer zij aanspraak gaan maken op dezelfde subsidies voor de boeren en regio's die nu beschikbaar zijn voor de huidige lidstaten, wordt de uitbreiding bij ongewijzigd beleid een onbetaalbaar project. Tot 2006 is er in geld voorzien, daarna valt Europa in een zwart gat. Het CDA vindt daarom dat de herziening van het landbouw- en structuurbeleid van de Unie aan de uitbreiding vooraf zou moeten gaan."

De Europese Commissie is afgelopen week met voorstellen gekomen voor hervormingen van het GLB (Gemeentelijk Landbouwbeleid) voor na 2006: boeren in de kandidaatlidstaten krijgen volgens het voorstel het eerste jaar 25 % van de normale subsidies. Dit moet dan oplopen tot 100% in 2013. Deze regeling zal op termijn tot grote financiële problemen leiden. Maxime Verhagen: "Verheugend is dat de regering de plannen van de Commissie ook niet ziet zitten, maar zij gaat wel weer tot het andere uiterste. Nederland wil hervorming van het landbouwbeleid door in de toekomst de inkomenssteun aan de boeren volledig af te bouwen. Maar de regering is er weer niet duidelijk over of zij de hervormingen als voorwaarde ziet voor de uitbreiding. Het CDA vindt dat Nederland de druk in Europa zal moeten opvoeren om haar standpunt omtrent de noodzaak tot hervormingen duidelijk te maken, voordat de toetreding plaatsvindt. Daarna lijkt er geen weg meer terug en zal Europa voor grote financiële problemen komen te staan."

"Bij de verdere herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wil het CDA komen tot een systeem van omvorming van productsteun naar directe inkomenssteun op basis van cross compliance. Zaken als de omvang van de bedrijven en landschaps- en natuurbeheer moeten meegewogen worden. De verdere herziening van het landbouwbeleid moet geschieden via co-financiering door de EU en de nationale overheden gezamenlijk, waarbij bedrijven extra steun kunnen krijgen en extra dienstverlening zoals natuur of zorg beloond kan worden door hiervoor nationale bedragen ('enveloppes') ter beschikking te stellen. De financiële ruimte die vrij komt doordat er minder aan 'Brussel' wordt afgedragen kan eenmalig worden benut voor herstructureringsgebieden-of sectoren in de landbouw, voor die bedrijven die aan de voorwaarden voldoen", aldus Maxime Verhagen.