Datum: 20020208 Titel: Aanbeveling over omstandigheden aanmeldcentra opgevolgd Arnold zegt: Nationale ombudsman, multiple OPHALEN?? Titelbalk gaf: nieuws

Nationale Ombudsman


Aanbeveling over verblijfsomstandigheden aanmeldcentra bijna geheel opgevolgd

Bijna een jaar nadat de Nationale ombudsman een veelomvattende aanbeveling heeft gedaan over de aanmeldcentra voor asielzoekers, is deze aanbeveling grotendeels opgevolgd door de staatssecretaris van Justitie. 28 maart 2001 bracht de Nationale ombudsman een rapport uit over de verblijfsomstandigheden in de aanmeldcentra.

In 1999 en 2000 ontving de Nationale ombudsman van diverse kanten signalen over de kwaliteit van de opvang die door de IND aan asielzoekers werd geboden in de aanmeldcentra. De klachten gingen met name over de verblijfsomstandigheden in deze centra, die niet zouden voldoen aan te stellen eisen van hygiëne, rust en privacy. De Nationale ombudsman heeft naar aanleiding van deze signalen een onderzoek ingesteld uit eigen beweging. De conclusie van dit onderzoek was dat de verblijfsomstandigheden in veel opzichten voor verbetering vatbaar zijn. De Nationale ombudsman heeft aan zijn conclusie een aanbeveling verbonden.

Hygiëne, rust en privacy aanzienlijk verbeterd
De staatssecretaris heeft in reactie op het onderzoek binnen een maand laten weten dat zij de aanbeveling voor het grootste gedeelte zonder meer overneemt. Hiervoor is de uitvoering inmiddels in gang gezet. Een gedeelte is zelfs al gerealiseerd. Dat betekent dat in de wachtruimten kluisjes worden aangebracht om persoonlijke bezittingen op te bergen, de ventilatie wordt verbeterd, in alle wachtruimten wordt gezorgd voor rechtstreeks daglicht, de nachtrust, privacy en veiligheid in slaapruimten wordt gewaarborgd, slaapgelegenheden ruimer worden opengesteld zodat kleine kinderen op tijd naar bed kunnen, het aantal douches wordt uitgebreid, vervangende kleding wordt aangeboden, voor kinderopvang wordt gezorgd en de informatievoorziening wordt verbeterd.

Eén onderdeel nog ter discussie
Het enige punt waarover de staatssecretaris en de Nationale ombudsman nog in gesprek zijn is de bewegingsvrijheid van de asielzoekers in de aanmeldcentra. Tijdens hun verblijf mogen de asielzoekers het terrein van het aanmeldcentrum niet verlaten, maar is ook de vrijheid binnen het aanmeldcentrum beperkt. De mensen moeten bijvoorbeeld lange periodes doorbrengen in afgesloten wachtruimten. De Nationale ombudsman vindt dat de vrijheid van de asielzoekers zo sterk beperkt is, dat er sprake lijkt te zijn van vrijheidsontneming.

Verblijf in aanmeldcentra
De aanmeldcentra geven onderdak aan asielzoekers in de eerste fase van de behandeling van hun verzoek om toelating. Iedere asielzoeker wordt daar gehoord over zijn of haar identiteit, nationaliteit en reisroute. Daarnaast kan de IND besluiten ook het nader gehoor af te nemen in het aanmeldcentrum. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de aanvraag binnen 24 uur (één etmaal) te behandelen. In de loop van 1999 is dit vanwege de grote toestroom van asielzoekers naar Nederland uitgebreid naar 48 zogeheten procesuren. Dit zijn de uren waarbinnen de IND de aanvragen behandelt, d.w.z. van 's ochtends acht tot 's avonds tien uur. Dat betekent dat een asielzoeker drie of vier nachten in het aanmeldcentrum kan verblijven, afhankelijk van het tijdstip waarop de 48 uur officieel gaan 'lopen'. Uit het onderzoek van de ombudsman komt naar voren dat een verblijf vaak nog langer duurt.

De volledige tekst van dit rapport
aanbeveling
samenvatting tekst rapport 2001/081