Gemeente Hoogeveen


---

22 januari 2002

Oudste inwoner van Hoogeveen opent Museum De 5000 Morgen

Na een ingrijpende renovatie opent het Hoogeveense Museum De 5000 Morgen vanaf zaterdag 9 februari zijn deuren weer voor het publiek. Op vrijdagmiddag 8 februari vindt de officiële opening plaats. De heer Kamphuis, momenteel de oudste mannelijke inwoner van Hoogeveen, zal samen met een van zijn achterachterkleinkinderen de opening verrichten.

Welke handeling de heer Kamphuis precies zal uitvoeren blijft nog even geheim. Harm Kamphuis is met zijn 101 jaar momenteel een van de oudste mannelijke inwoners van Nederland en de alleroudste van Hoogeveen. Net als de oudste vrouw van Nederland, Mevrouw Van Andel (111), woont hij in Verzorgingshuis De Westerkim. Bij de opening laat de heer Kamphuis zich assisteren door een van zijn achterachterkleinkinderen om daarmee te symboliseren dat het nieuwe museum er is voor jong en oud.

Voorafgaand aan de officiële opening is er een bijeenkomst voor genodigden in De Tamboer. Na een welkomstwoord van wethouder voor kunst en cultuur de heer M.Leistra, zal de heer Dr. M.A.W. Gerding, provinciaal historicus in Drenthe, een feestrede houden. Drs. M.R. Zwiggelaar, de nieuwe conservator van het museum, zal een toelichting geven op de veranderingen in het 'nieuwe' museum voor geschiedenis en cultuur van Hoogeveen. De direct omwonenden van het museum zijn op zaterdagmorgen 9 februari uitgenodigd voor een 'open huis' van 11.00 tot 13.00 uur.

Metamorfose

Het historisch museum is een jaar lang gesloten geweest. De collectie was tijdelijk opgeslagen in de kelders van de gemeente. In deze periode heeft het museum een totale metamorfose ondergaan. Het is uitgebreid met twee nieuwe zalen, een nieuwe entree, De Opkamer waar de bezoekers een kopje koffie, thee of een frisdrankje kunnen nuttigen en een nieuwe sanitairhoek. Architectenbureau Brink + Olie uit Rheebruggen tekende voor deze nieuwbouw.

Historische Kring

Het oude gedeelte van het voormalige Huize Venendal, dat dateert van het midden van de 17e eeuw, is eveneens grondig aangepakt. De kamers zijn in oude glorie hersteld. Er is een nieuwe bibliotheek met documentatie over de geschiedenis van Hoogeveen gekomen en op de zolderverdieping betrekt de Historische Kring Hoogeveen een eigen kantoorruimte.

Bijenhouderij

Ook de presentatie in het museum is splinternieuw. Vormgevingsbureau Tekst & Uitleg heeft onder de titel 'Afgegraven en weer opgebouwd' een spannende expositie gerealiseerd rond de thema's bodemvondsten, turf, landbouw en bijenhouderij, bestuur, industrialisatie, vervoer, onderwijs, religie, zorg en kunst. In de fraaie stijlkamer komt een voormalige bewoner 'tot leven'. Eén van de nieuwe zalen biedt ruimte aan wisselende tentoonstellingen. Bij de nieuwe entree aan de kant van het Museumlaantje is ook een kleine museumwinkel ingericht.

Openingstijden

Museum De 5000 Morgen zal zes dagen per week geopend zijn: van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen is 2,00. Voor jongeren tussen 13 en 18 jaar, voor houders van een kortingkaart en voor groepen van meer dan 10 personen is de entree 1,00. Kinderen van 12 jaar en jonger hebben gratis entree evenals de houders van een museumjaarkaart.

Vrijwilligers ook naar scholen

De ruime openingstijden zijn mogelijk door de inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers onder leiding van de conservator. Naast de opening voor het publiek, zullen zij ook aandacht schenken aan educatie op scholen, rondleidingen en ontvangst van groepen, de organisatie van de wisseltentoonstellingen, het bijhouden en beheren van de uitgebreide collectie en publiciteit.

'Helden van Hoogeveen'

De eerste wisseltentoonstelling heeft als titel 'Wall of Fame. Helden van Hoogeveen'. De tentoonstelling geeft in voorwerpen en portretten een beeld van een aantal bekende Hoogeveners uit heden en verleden. Deze expositie duurt tot 26 mei 2002.

© Copyright Gemeente Hoogeveen