FNV

Alternatieve opening Olympische Winterspelen
Bianca Teeling - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Korte toespraak tijdens de alternatieve openingsceremonie van de Olympische Winterspelen op 8 februari 2002 door FNV-bestuurder Agnes Jongerius op de Dam in Amsterdam.

Beste mensen,

Iedereen kent de boodschap achter de Olympische Spelen. De boodschap van baron De Coubertin: 'een eerlijke competitie die zorgt voor eenheid , voor vrede en vriendschap'. Het Internationale Olympisch Comité draagt deze gedachte nog steeds uit.

Op dit moment reist het Olympisch Vuur door de Verenigde Staten. Maar liefst 11.500 fakkeldragers droegen het vuur van Athene naar Salt Lake City om daar vanavond de Olympische vlam te onsteken. Een symbolische handeling.
Een handeling die ons moet herinneren aan de Olympische boodschap. Een boodschap van vrede en gerechtigheid voor iedereen

Nu blijkt dat een organisatie als het IOC handelt in strijd met internationale afspraken en deze fakkeldragers heeft gekleed in een sporttenue gemaakt in Birma. Birma, een land waarmee toch geen enkel zichzelf respecterend bedrijf zich wil associëren. Een land met een gewelddadig en ondemocratische militaire regime. Een regime dat constant de mensenrechten schendt.
Een land waar mensen worden ingezet als dwangarbeiders, waar mensen worden gemarteld en verdwijnen. Waar geen vrijheid is van meningsuiting.
Een land waar vakbonden verboden zijn.

In 1990 won de Nationale Liga voor Democratie, de NLD, de verkiezingen. De Birmese junta weigert tot op heden de macht over te dragen. De repressie waaraan het militaire regime zich schuldig maakt is mogelijk door buitenlandse investeringen. De NLD en de FTUB, de onafhankelijke vakbond in ballingschap, hebben het internationale bedrijfsleven opgeroepen af te zien van investeringen in Birma om zo de junta aan de onderhandelingstafel te dwingen. Deze oproep wordt internationaal breed gesteund.
Ook de Nederlandse regering keurt investeringen in Birma af. Al eerder trokken grote bedrijven als Philips en Heineken zich terug uit Birma. Vorig week besloot lingerieproducent Triumph haar fabriek in Rangoon te sluiten. Zaken doen in Birma kan niet zonder dat het militair regime er beter van wordt.

Vandaag beginnen in Salt Lake City de Olympische Winterspelen. Het aansteken van het Olympisch vuur vormt het startsein. Een handeling die vrede en gerechtigheid voor iedereen op aarde symboliseert. Vrede en gerechtigheid bestaan niet in Birma.

Met deze alternatieve openingsceremonie roepen wij het IOC op haar inkoopbeleid te herzien en verdragen over mensenrechten en arbeidsnormen serieus te nemen. Om maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen. Wij worden hierbij gesteund door tal van organisaties wereldwijd.

Met het aansteken van dit alternatieve Olympisch vuur roepen wij het IOC op, ook haar zaken in de geest van de Olympische gedachte te doen, met respect voor mensenrechten, zodat de kleding van de fakkeldragers voor de Zomerspelen in 2004 van alle smet vrij is.

8 februari 2002

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws .