Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
VROM stimuleert inzameling en verwerking van halonen en CFK's (8-2-2002)

Het ministerie van VROM stelt 23 miljoen beschikbaar om te bevorderen dat de gassen halon en cfk, twee stoffen die de ozonlaag afbreken worden ingezameld. Om mens en milieu te beschermen moeten op 1 januari 2004 zoveel mogelijk van deze gassen worden ingezameld om ze vervolgens op een milieuverantwoorde manier te vernietigen. Dit staat in een brief die minister Pronk deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Dit staat in een brief die minister Pronk deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

VROM en het bedrijfsleven zullen de kosten voor de inzameling, opslag en verwerking van de ozonlaagafbrekende stoffen halon en cfk delen. De eigenaar van het gas betaalt een eigen bijdrage.VROM ontwerpt het systeem, waarmee zoveel mogelijk zal worden aangesloten bij de bestaande infrastructuur voor het inzamelen van gevaarlijk afval. De uitvoering wordt overgelaten aan het bedrijfsleven, zoals de koeltechnische installatiebedrijven, de brandblusinstallatiebedrijven, afvalinzamelaars en gasleveranciers.

Nederland is gebonden aan internationale afspraken over het terugdringen van het gebruik van stoffen die de ozonlaag aantasten, zoals cfk's en halon. Deze afspraken zijn in 1989 vastgelegd in het Protocol van Montreal. De Europese Unie heeft in 2000 het Protocol van Montreal in een Europese Verordening uitgewerkt en aangescherpt. Dit betekent onder meer dat vanaf 2004 alle halon-houdende beveiligingssystemen en brandblusapparaten buiten gebruik moeten zijn gesteld. Verder is het bijvullen van koelapparatuur met cfk's sinds 1 januari 2001 verboden. Daarnaast verplicht de verordening de Europese lidstaten een systeem op te zetten voor de inzameling en verwijdering van deze gassen.
In Nederland zijn naar schatting 4.000 ton halon en cfk's in omloop.

één niveau omhoog Februari
Risicobedrijven hebben problemen met nieuwe eisen

EPA-advies