DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Start Duitslandprogramma en Duitslandweb

Start Duitslandprogramma tijdens symposium over de Duitse culturele erfenis in het perspectief van de hereniging.

Vandaag organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam in de Balie de eerste openbare bijeenkomst binnen het nieuwe Duitsland Programma Hoger Onderwijs. Het nieuwe programma is de voortzetting van het Duitslandprogramma dat in 1996 op initiatief en met financiële steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor een periode van vijf jaar in het leven werd geroepen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 31 mei 2001 heeft de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, drs. L.M.L.H.A Hermans, in het belang van de blijvende aandacht voor Duitsland in het Nederlandse Onderwijs het nieuwe Duitsland Programma Hoger Onderwijs aangekondigd.
Namens minister Loek Hermans zal voorafgaand aan het symposium de heer Arie IJzerman (directeur Internationaal Beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) een speciale website: het zogenaamde Duitslandweb in gebruik nemen. Het Duitslandweb - dat met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot stand is gekomen - wil één ingang bieden voor iedereen die is geïnteresseerd in ons buurland en heeft als doel de kennis over Duitsland te vergroten en te verspreiden.
Het symposiumprogramma concentreert zich op de vraag wat nog overeind blijft van het culturele erfgoed van de Oost-Duitsers? Met de val van de Muur en de Duitse hereniging zijn twee culturele tradities op elkaar gebotst. De Bondsrepubliek wordt niet alleen geconfronteerd met de noodzaak tot politieke en sociaal-economische integratie maar ook gedwongen een nieuw cultuurbegrip te ontwikkelen waarin zowel Oost- als West-Duitsers zich kunnen herkennen. Wat behoudt zijn relevantie, wat verrijkt het culturele landschap van de Bondsrepubliek? Na een inleiding van prof. dr. Manfred Görtemaker (Universiteit Potsdam) volgen drie thematische introducties over literatuur, beeldende kunst en muziek, verzorgd door resp. prof. dr. Wolfgang Emmerich (Institut für kulturwissenschaftliche Deutschlandstudien, Bremen), Eckhart Gillen (Museumspädagogischer Dienst Berlijn) en Boris von Haken (Stadt- und Universitätsbibliothek, Frankfurt/M). De aansluitende paneldiscussie staat onder leiding van Christoph Buchwald (directeur De Balie).
Een verslag van het symposium vindt u na afloop op het Duitslandweb: www.duitslandweb.nl


08 feb 02 13:00