Universiteit Maastricht

Afdeling Communicatie

Persbericht 8 februari 2002

Prof. Jac Rinkes aan UM benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees Consumentenrecht

De Stichting Wetenschapsbeoefening UM heeft prof. mr. J.G.J. Rinkes benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees Consumentenrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (UM). Hij zal in het kader van de leeropdracht vooral onderzoek gaan doen naar de Europeesrechtelijke en rechtsvergelijkende aspecten van het consumentenrecht. Rinkes is tevens hoogleraar Privaatrecht aan de Open Universiteit Nederland.

Jac Rinkes studeerde rechten in Tilburg en hij promoveerde in 1992 op een onderzoek naar de systematiek van het Engelse en Nederlandse verbintenissenrecht. Hij deed dat samen (dubbel-promotie) met mr. G.H. Samuel (Lancaster University). Van 1985 tot 2001 was Rinkes werkzaam aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UM, laatstelijk als universitair hoofddocent consumentenrecht. Hij was van begin af aan betrokken bij het consumentenrechtelijk onderzoek van de faculteit. Dat gebeurde van 1991 tot 2001 in samenwerking met de Consumentenbond, met de instelling van een leerstoel Consumentenrecht (Prof. mr. G.J. Rijken) en de oprichting van het Iens Verburgh Instituut voor Consumentenrecht. Rinkes werkte tevens mee aan de opeenvolgende consumentenprogramma's van de Limburgse regionale omroep.

Prof. Rinkes is sinds 1989 redacteur van het Tijdschrift voor Consumentenrecht en sinds 2000 mede-redacteur (samen met Prof. mr. E.H. Hondius, Universiteit Utrecht) van het Jaarboek Consumentenrecht. Tot zijn nevenfuncties behoren onder meer een
raadsheer-plaatsvervangerschap bij het Gerechtshof te Arnhem. Rinkes kan bogen op een omvangrijke publicatielijst op het gebied van het consumentenrecht.

Prof. Rinkes gaat het onderzoek aan de Universiteit Maastricht uitvoeren binnen de onderzoeksschool Ius Commune, waarvan de Maastrichtse rechtenfaculteit penvoerder is. Ius Commune richt zich op internationale en transnationale rechtsvragen.