FNV BONDGENOTEN

Tempo-Team lapt ARBO regels bij TPG aan zijn laars

Uitzendkrachten werkzaam bij het postsorteercentrum van TPG in Amsterdam moeten betalen voor hun veiligheidsschoenen. Dat is in strijd met de ARBO-wetgeving. FNV Bondgenoten heeft de Randstad-holding daar op aangesproken. De Randstad groep, waar Tempo Team een onderdeel van is, is ook bij een aantal andere inlenende bedrijven op deze onrechtmatigheid attent gemaakt. Bestuurders van FNV Bondgenoten brachten gisteravond na klachten van uitzendkrachten een werkbezoek aan het postsorteercentrum. De vakbond heeft na afloop van het bezoek besloten de arbeidsinspectie in te lichten en hen te vragen een onderzoek in te stellen naar de positie van uitzendkrachten bij TPG in Amsterdam.

De directie van Randstad liet een aantal maanden geleden nog weten dat zij weinig kan doen aan slechte arbeidsomstandigheden bij inlenende bedrijven. Wij kunnen uitzendkrachten alleen maar scheenbeschermers geven als zij geschopt worden, aldus de directie van Randstad toen. FNV Bondgenoten vindt dat Randstad haar verantwoordelijkheid niet neemt. Artikel 44 van de Arbowet is namelijk duidelijk, het verbiedt de werkgever om de kosten die hij maakt om de wet na te leven, ten laste van de werknemer te brengen.

FNV Bondgenoten hoorde tijdens het werkbezoek veel klachten over ongelijke behandeling van uitzendkrachten ten opzichte van het vaste personeel. Ook over de betalingen en de loonsverhogingen bestaan veel onduidelijkheden. 'Veel van de klachten lijken sprekend op de voorbeelden die wij bij het sorteercentrum van TPG in Rotterdam hebben aangetroffen' aldus bestuurder Westerhof van de bond. In Rotterdam kregen, vooral langdurig werkzame uitzendkrachten, dankzij interventie van de bond nabetalingen die opliepen tot 3000 EUR.

'Het werkbezoek aan Amsterdam was misschien een schot voor open doel ' zo stelt bestuurster Hilgo Nusselder van FNV Bondgenoten. 'Maar het lukt Randstad steeds maar niet klachten over loon en arbeidsomstandigheden na één signaal bij meerdere vestigingen en uitzendkrachten op te lossen. Iedere klacht moet overal opnieuw worden gedeponeerd, onomstotelijk worden bewezen, voordat het concern het boetekleed uit de kast haalt. Je zou bijna denken dat de uitzender op deze wijze een maximaal voordeel wenst te bereiken uit wetsontduiking'

Voor meer informatie;

Hilgo Nusselder, bestuurder FNV Bondgenoten,

020-5856233
Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten,
030-2738478


08 feb 02 13:29