Ingezonden persbericht

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AZ Valkenburg aan de Geul
tel. 043-4591561

Heemtuin krijgt nieuwe naam, maar behoudt identiteit

Heempark Sjloens Heim gaat met ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe naam dragen : kasteeltuin Oud-Valkenburg. De bijzondere identiteit van het park gaat daarmee echter niet verloren, want het blijft een heemtuin en kruidentuin met aandacht voor de zuidlimburgse flora, cultuurgewassen en kruiden.

In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de heer Lemmerling voormalig hoofd van de Plantsoenendienst van de voormalige gemeente Valkenburg- Houthem op het idee, zijn kennis van natuur en heemkunde op basis van zijn serie boeken " Oet Vreuger Jaore" in beeld te brengen. Hij bouwde een maquette en met hulp van een aantal mensen van het IVN Valkenburg begon hij met het verwezenlijken van zijn ideeën. Het geheel moest een beeld geven van de natuur en cultuur van het Zuidlimburgse landschap uit het begin van de vorige eeuw. Het plan moest worden uitgevoerd op het terrein van de voormalige tuin en boomgaard van kasteel Schaloen. Al eerder hadden vrijwilligers van het IVN bij het kasteel gelegen watermolen opgeknapt en ingericht als verenigingsruimte. Het een en ander kwam tot stand in de voormalige nutstuin van het kasteel Schaloen.

In het park werd in verschillende onderdelen het zuidlimburgse landschap weergegeven met de bijbehorende wilde planten en cultuurgewassen. Men treft in het heempark ongeveer 500 plantensoorten uit de directe omgeving aan. Het park is onderverdeeld in 17verschillende afdelingen. Elke afdeling behandeld een verschillend thema, dat direct betrekking heeft op het Zuidlimburgse cultuurlandschap, zoals een boerentuin, een akker met 30 verschillende soorten oude, in vergetelheid geraakte akkerbouwgewassen, een huisweide met oude fruitbomen van oude fruitrassen, een model- mergelgrotje, een poel, een bijenstand, een boerenerf en een kruidentuin. Men leert er heel wat merkwaardige namen kennen, Huttentut is een oud gewas, dat vroeger werd geteeld vanwege de oliehoudende zaden. En wat te denken van dialectnamen als sjansesjop? Het was een soort loodsje waar men vroeger takken opsloeg, die voor allerlei zaken werden gebruikt. Voor het stoken van de bakoven, het fornuis of de haard, voor het binden van erwten en bonen, voor het maken van omheiningen. Of de tuunhegk, een haag van vlechtwerk die diende om het vee in de wei te houden. Ook de visjkörf is zo'n uniek element. Het is een soort visbak, die bij de watermolen was aangelegd om met name in de tijd van de palingtrek kilo's verse paling te verschalken. Deze viskorf is enkele jaren geleden weer hersteld, maar wordt overigens niet meer gebruikt om vissen te vangen. Bij het park is tevens een fraaie kruidentuin aangelegd met aandacht voor geneeskrachtige en keuken-kruiden. Deze kruidentuin is in oud-Hollandse stijl ontwerpen. Kruiden met intrigerende namen als Engelwortel, Roomse Kervel en Vrouwenmantel zijn er te vinden.

Het park wordt onderhouden door zo'n zeventig vrijwilligers. In de beginjaren werkten er bovendien twee tuinmannen van de gemeentelijke plantsoenendienst mee. Door de opheffing van die dienst werd het park echter enkele jaren geleden geconfronteerd met een financieel probleem. De enig overgebleven tuinman zou voortaan door het IVN zelf moeten worden betaald. Daarvoor zou de vereniging echter aan extra geldelijke middelen moeten komen. De gemeente besloot de exploitatiesubsidie niet ineens, maar geleidelijk af te schaffen. Dit jaar zal het bedrag voor het eerst volledig door het IVN moeten worden betaald.

De gemeente steunde het IVN in haar zoektocht naar oplossingen door de bekostiging van een rapport, samengesteld door ZKA (http://www.zka.nl) uit Breda. Een belangrijk advies was de oude naam heempark Sjloens Heim te veranderen. Voor Nederlandstalige bezoekers aan de regio was de naam onuitspreekbaar en nietszeggend. In overleg met de vrijwilligers is onlangs het advies opgevolgd en wordt het heempark voortaan aangeduid als kasteeltuin Oud-Valkenburg. Het wordt echter geen gecultiveerde tuin zoals in Arcen, maar een tuin met een eigen identiteit.

In 2002 zal kasteeltuin Oud-Valkenburg open gaan op zondag 28 april. Men kan de tuin dan dagelijks tot en met zondag 29 september bezoeken van 12.30 uur tot 17.00 uur. Mensen, die interesse hebben om vrijwilligerswerkzaamheden in de kasteeltuin te verrichten, kunnen zich wenden tot Servé Roebroek, tel. 043-4591561. De tuin heeft ook een eigen internetsite: http://members.tripodnet.nl/LeonW/sjloensheim.html