Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/493
datum
08-02-2002

onderwerp
Aanwijzing uitspoelingsgevoelige zand- en lössgronden Wieringermeer TRC 2002/1155

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek om een reactie op de brief van de W.L.T.O. d.d. 19 januari 2002 inzake uitspoelingsgevoelige zand- en lössgronden Wieringermeer meld ik u het volgende.

datum
08-02-2002

kenmerk
DL. 2002/493

bijlage

De aanwijzing van uitspoelingsgevoelige gronden binnen het Besluit zand- en lössgronden heeft de afgelopen tijd veel reacties opgeleverd. Deze aanwijzing heeft plaatsgevonden op basis van criteria die in de wet zijn vastgelegd en is gebaseerd op de bestaande bodemkaart van Nederland. Deze is bruikbaar voor de aanwijzing op perceelsniveau en is het beste landsdekkende systeem dat beschikbaar is.

In het Algemeen Overleg van 20 december jl. over de voortgang van het mestbeleid heb ik u toegezegd dat aperte onjuistheden in de aanwijzing van percelen in het Besluit zand- en lössgronden zullen worden hersteld. In dat kader is begin januari jl. een procedure opgestart waarbij men vermeende onjuistheden bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij kan melden. Dit is nog mogelijk tot 1 maart a.s. Tot dusver zijn er ongeveer 2.500 meldingen binnengekomen. De komende maanden zal het Wageningse Instituut Alterra alle meldingen natrekken. Boeren die een melding hebben ingediend, zullen daarna individueel bericht krijgen over de bevindingen. Indien er onjuistheden in de kaarten worden geconstateerd, zullen deze met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2002 worden aangepast.

Naast de meldingen van vermeende onjuistheden zijn er ongeveer 5.000 bezwaren tegen het besluit binnengekomen. Deze bezwaren, waaronder de bovengenoemde brief van de W.L.T.O., zullen voorzover deze betrekking hebben op concrete percelen ook in de procedure van vermeende onjuistheden worden betrokken.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---