AutoRai

8-2-2002

Peugeot 307 SW, volumemodel in vrijetijdskleding

Op basis van de nu al succesvolle 307 hatchback presenteert Peugeot de 307 SW een elegante, multifunctionele stationwagen.

De vernieuwende 307 hatchback heeft de normen voor auto's aan de onderzijde van het middensegment (M1) aardig verlegd, vanwege zijn ongebruikelijke afmetingen, zijn ruimte, zijn veiligheid en zijn uitgebreide standaarduitrusting.

Met de 307 SW is Peugeot nog beter vertegenwoordigd in het M1-segment dat op Europees niveau jaarlijks goed is voor zo'n 5 miljoen auto's (bijna één op de drie nieuwe auto's komt uit dit segment). Juist in dit segment is de vorm van de carrosserie de afgelopen tien jaar sterk veranderd.
Naarmate de klanten steeds meer en andere gebruiksmogelijkheden gingen eisen, verloor de traditionele hatchback geleidelijk aan steeds meer terrein aan de break en de MPV.

De 3/4/5-deurs heeft eind 2000 nog steeds het grootste aandeel (64 %), gevolgd door de MPV (16 %) en de break (14,5 %) en dan de coupés en cabriolets (4,5 %). Sinds het begin van de jaren 90 is de overmacht van de hatchback echter met zo'n 20 % teruggelopen, geheel en al ten gunste van de break en de MPV.

Uitgebreide studies naar de wensen en eisen van de hedendaagse automobilist, heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van de 307 SW, een nieuwe vrijetijdsauto, met innoverende eigenschappen die emoties kunnen opwekken en de moderne automobilist zeker zullen aanspreken.

Een natuurlijke elegantie
De styling aan de voorzijde benadrukt het dynamische karakter met zijn pure lijnen en zijn enorme transparante dak in het verlengde van de op zichzelf al grote voorruit. Het ontwerp toont een elegantie en een raffinement dat nog wordt onderstreept door de in de kleur van de carrosserie gespoten stootstrips en de chroomkleurige dakrails en portiergrepen.

Aandacht voor licht!
Een carrosserie met in totaal 5,34 m2 glasoppervlak zorgt voor veel licht.
Opvallend en tot de verbeelding sprekend is het grote panoramische dak van groen getint glas met een oppervlakte van 1,33 m2, in het verlengde van de voorruit die zelf al een oppervlak van 1,46 m2 heeft. Aan de binnenzijde van het dak bevindt zich een elektrisch bediend zonnescherm en dankzij de standaard airconditioning kan de temperatuur in het interieur precies naar wens van de inzittenden geregeld worden.

Nuttige centimeters
De 307 SW staat op het nieuwe platform van de 307 hatchback dat op een aantal punten werd aangepast.
Zo heeft de 307 SW een 10 cm grotere wielbasis en een 12 cm grotere overhang aan de achterzijde, ruimte die volledig ten goede kwam aan het interieur.
De totale lengte van de auto is 4,42 m, de breedte is 1,757 m (1,1 cm meer dan de hatchback) en de totale hoogte van de 307 SW inclusief de standaard dakrails bedraagt 1,544 m (+ 3,4 cm t.o.v. de hatchback). Deze royale afmetingen en het concept van de bodemplaat achter bieden de mogelijkheid tot drie zitrijen met in totaal zeven afzonderlijke stoelen.

Multifunctioneel en gebruiksvriendelijk
Als het gaat om multifunctionele gebruiksmogelijkheden en aanpassing van het interieur aan onvoorziene situaties biedt de 307 SW ongekende mogelijkheden. De belangrijkste zijn: twee voorstoelen met verstelmogelijkheden in drie richtingen, drie afzonderlijke stoelen op de 2e zitrij met lengte- en rugleuningverstelling die, als de rugleuning is neergeklapt, als tafeltje gebruikt kunnen worden en die ook geheel voorover gekanteld kunnen worden. De stoelen kunnen bovendien gemakkelijk verwijderd worden of op de 3e zitrij worden geplaatst. Als de middelste stoel is verwijderd kunnen de beide buitenste stoelen ook naar het midden verplaatst worden. Eén of twee extra stoelen op de 3e zitrij bieden de mogelijkheid om extra passagiers mee te nemen. Deze speciale stoelen zijn eveneens opvouwbaar, neerklapbaar en uit de auto te nemen. Met bijna tien verschillende opstellingen in het interieur heeft de 307 SW altijd een pasklaar antwoord op vervoersvragen, of het nu gaat om plezierreisjes, het dagelijkse gebruik in de praktijk, of het vervoer van kleine en vooral ook grote spullen.

Naast zijn originele ontwerp en z'n vele praktische gebruiksmogelijkheden beschikt de auto over tal van zaken die het rijden met de 307 SW nog verder veraangenamen. Zoals bijvoorbeeld de vele opbergmogelijkheden, bagagenetten om spullen goed op hun plaats te houden en een hoedenplank met rolhoes die de spullen aan het zicht onttrekt. Het vrijetijdskarakter van de auto wordt nog verder benadrukt door de mogelijkheid van een videoscherm (16 x 9) dat als accessoire leverbaar is, en waarop een DVD of videospelletjes kunnen worden weergegeven.

Motoren
De 307 SW biedt keuze uit vier verschillende motoren (twee benzinemotoren en twee HDi-diesels). De 1.6 16v en de 2.0 16v motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak of een 4-traps automaat met Tiptronic System Porsche. Deze motoren hebben dubbele bovenliggende nokkenassen, 4 kleppen per cilinder en sequentiële multipointinjectie. Daarnaast zijn er twee 2.0 HDi-motoren, direct ingespoten common rail-diesels. De sterkere uitvoering van deze twee is uitgerust met een interkoeler, een turbocompressor met een elektronisch geregelde laaddrukklep, een twee-massavliegwiel en een roetfilter.

Het onderstel
Het onderstel bestaat uit een pseudo-McPherson voortrein met triangels en een achterwielophanging met een flexibele traverse. De variabele stuurbekrachtiging is elektro-hydraulisch. Verder is de auto uitgerust met dynamische stabiliteitscontrole (ESP) dat de functies van het antiblokkeersysteem (ABS), elektronische remkrachtverdeling (EBD) antislipregeling (ASR) en stabiliteitscontrole in zich verenigt. De auto staat op 15, 16 of 17 velgen met brede banden. De 307 SW is standaard uitgerust met lastafhankelijke schokdempers achter, waardoor de auto onder alle omstandigheden een uitstekende wegligging en een optimaal comfort heeft, ongeacht de belading van de auto.

Het uitrustingsniveau van de 307 SW
Alle uitvoeringen van de 307 SW beschikken over een uitgebreid pakket aan voorzieningen op het gebied van de veiligheid, waaronder:
* dual stage- frontairbags,

* zijairbags,

* windowbags die bescherming bieden aan de hoofden van de inzittenden vóór en achter,

* zeven 3-punts veiligheidsgordels met oprolautomaat,
* spinal care system op de voorstoelen,

* een actieve voetensteun voor de bestuurder,
* een noodremassistent,

* automatisch inschakelende alarmknipperlichten bij een noodstop,
* een boordcomputer,

* een buitentemperatuurmeter,

* handbediende airconditioning met gekoeld dashboardkastje,
* elektrisch bediende ruiten met sequentiële bediening vóór,
* beveiliging tegen beknellen op de elektrisch bediende ruiten,
* centrale vergrendeling met radiografische afstandsbediening en lokaliseerfunctie,

* elektrisch bediende en verwarmde buitenspiegels,
* in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel,
* in hoogte verstelbare voorstoelen met aparte middenarmsteunen,
* lades onder de voorstoelen,

* opbergvak in de rugleuning van de middelste stoel achter,
* 12 V-aansluitingen vóór en achter,

* bagagenetten,

* een hoedenplank met rolhoes in de bagageruimte,
* een gekoeld dashboardkastje met een inhoud van 17,5 l en grote portiervakken,

* automatische vergrendeling van de bagageruimte tijdens het rijden,
* een lederen stuur, pookknop en hoes

Daarnaast is de 307 SW standaard of optioneel voorzien van:
* dynamische stabiliteitscontrole (ESP) op de 2.0 benzine 5-bak en de HDi 110 pk,

* lichtmetalen velgen in 15 (Apollo) , 16 (Ariane) of 17 (Challenger)

Tevens kan de 307 SW uitgerust worden met een aantal aantrekkelijke opties:

* een volledig automatische climate control
* een radio/CD-speler,

* Pack Visibilité (mistlampen vóór, autom. ruitenwissers, autom. inschakelende verlichting)

* elektrisch bediende ruiten achter met sequentiële bediening en beveiliging tegen beknellen,

* een parkeerhulp

* extra donker getinte zijruiten,

* leerpakket

Een ruime keuze uit kleuren en bekleding
De 307 SW is leverbaar in 13 verschillende carrosseriekleuren en drie verschillende kleurstellingen voor het interieur, allen voorzien van aluminium decorstrips, Cèdre (groen), Cobalt (blauw), Titane (zwart). Zwart leer (Titane) is ook mogelijk als optie.