Sun Microsystems introduceert eigen Linux-servers

Omvangrijk initiatief moet rol Linux in werkgroepsegment vergroten

Amersfoort, 8 februari 2002 Sun Microsystems maakt ernst met de ondersteuning van het Linux-besturingssysteem. Een omvangrijk initiatief maakt het mogelijk dat Linux op de werkgroepsystemen van Sun een belangrijke rol krijgt naast het eigen Solaris-besturingssysteem. Naast het introduceren van nieuwe Linux-servers maakt Sun ook ontwikkelcapaciteit vrij voor de verdere ontwikkeling van dit Open Source-besturingssysteem.

Het nieuwe initiatief kent drie belangrijke onderdelen.
* Sun zal voor het eerst een aantal werkgroepservers introduceren, die volledig zijn voorzien van Linux. Deze zijn bedoeld voor het leveren van edge services aan bijvoorbeeld werkgroepen, afdelingen of lokale vestigingen. Nieuwe enkelvoudige en meervoudige processorsystemen, die later dit jaar worden aangekondigd, zullen de x86-architectuur gebruiken en in staat zijn om de duizenden Linux-applicaties te ondersteunen.
* Sun breidt haar lijn Sun Cobalt Linux Appliances verder uit. Als marktleider op dit gebied wil Sun diverse nieuwe producten invoeren, naast de al succesvolle Qubes en de platte rack -systemen. Sun's Cobalt Server Appliances zijn al verkrijgbaar vanaf 1.500 euro en kennen een installed base van meer dan 100.000 eenheden.
* Sun wil zich sterker manifesteren in de Linux-gemeenschap, onder meer door het kosteloos aanbieden van belangrijke onderdelen van de Solaris-omgeving en door het vrijgeven van ontwikkeltools om compatibiliteit tussen de beide Unix-varianten te garanderen.
Meerwaarde

Sun's commitment aan het Linux-besturingssysteem biedt ook extra toegevoegde waarde voor de bestaande gebruikers van het SPARC/Solaris-platform. In de Sun-systemen zit van oudsher al de nodige compatibiliteit met Linux ingebouwd, zodat elk Solaris-systeem ook Linux-toepassingen aankan. Nieuwe software, zoals de Linux Compatibility Toolkit (LinCAT) vandaag aangekondigd , kan helpen bij het garanderen van deze compatibiliteit. In de toekomst zal de nieuwe versie van Solaris Solaris 9 ook een aantal Linux-commando s, -utilities en -interfaces bevatten.

Voor de Linux-gebruikers betekent deze aankondiging dat de belangrijkste technologie uit het Sun Open Net Environment (Sun ONE) beschikbaar komt op het Linux-platform, inclusief de iPlanet Directory en Web Servers, Forte voor Java-ontwikkeltools, het Java/XML-platform, Project JXTA, StarOffice, Sun Chili!Soft ASP en de Sun Grid Engine.

"We bieden onze klanten nu een bijzonder krachtig totaalaanbod van binair-compatible SPARC/Solaris-systemen, vanaf minder dan 1.000 dollar tot en met tien miljoen dollar, aangevuld met onze nieuwe Linux-servers en Sun Cobalt Appliances , zegt Ed Zander, Sun's President en Chief Operating Officer. "En met het Sun ONE Java-platform en het op XML gebaseerde softwareplatform kunnen ontwikkelaars voor één softwareplatform ontwikkelen om deze toch over een zeer brede reeks van systemen beschikbaar te hebben.

Sun was al één van de grootste leveranciers van technologie aan de Open Source-gemeenschap. Sun levert onder meer kennis en technologie aan diverse Open Source-projecten, zoals OpenOffice.org, GNOME.org, Mozilla.org, Apache.org, NetBeans.org, X.org, WBEMsource Initiative, de University of Michigan NFS version 4 Linux port, het Grid Engine Project en Project JXTA.

Sun werkt daarnaast nog op diverse andere gebieden aan het ondersteunen en verder uitbouwen van de Open Source-activiteiten, en meer specifiek aan het uitbouwen van Linux.
* Vandaag droeg Sun een softwareontwikkeltool, ABIcheck, over aan de Open Source-gemeenschap. Het is een instrument om de compatibiliteit tussen de verschillende versies te helpen garanderen.
* Sun gaat ontwikkelen en bijdragen aan de Linux kernel.
* Sun breidt haar partnerships met de Linux-gemeenschap uit om Linux op SPARC-systemen te ondersteunen voor de telecommunicatiemarkt en embedded markten.
* Sun zal de Linux-producten ondersteunen met een complete set support en services.
* Sun ondersteunt Linux op de belangrijkste StorEdge-systemen en -software.
* GNOME, de meest geavanceerde Linux-omgeving, zal de belangrijkste desktop voor Solaris worden zodra GNOME 2.0 later dit jaar beschikbaar komt.
Over Sun Microsystems

Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1982, heeft Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW), consequent vastgehouden aan haar visie: The Network is the Computer. Vanuit die visie heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot marktleider op het gebied van de krachtige hardware, software en services die aan de basis staan van internet en intranet, LAN's en WAN's. Oplossingen waarmee klanten wereldwijd hun positie versterken, tot de macht n. Sun is aanwezig in meer dan 170 landen en op het World Wide Web: http://sun.com