Ingezonden persbericht


Belangrijke groei verwacht op Tablet PC markt dankzij nieuw besturingssysteem van

Microsoft: Windows XP Tablet PC Edition.

FUJITSU bevestigt leiderspositie

en wil fors­ investeren in deze veelbelovende markt.

Brussel, 8 februari 2002 - Fujitsu, wereldleider in Pen Tablet PC s (volgens Gartner Group), wil het groeiritme versnellen op de markt en grijpt het Tablet PC-initiatief van Microsoft met beide handen aan. Zodra Windows XP Tablet PC Edition beschikbaar is -naar alle verwachting in het tweede semester van 2002-, zal Fujitsu een toestel op de markt brengen dat draait onder het nieuwe besturingssysteem. Dit systeem, afgeleid van Windows XP, is speciaal ontworpen voor het gebruik van een pen (stift) als interface tussen mens en machine op pc s met mobiele toepassingen. Zo kan het ondermeer via schriftherkenning een geschreven tekst registreren, maar ook stemgegevens opnemen. Wat vooral in het oog springt is een belangrijk nieuw concept in de PC-wereld: de mogelijkheid om vlot nota s aan te brengen in een tekst met behulp van elektronische inkt.

Tijdens de COMDEX-informaticabeurs, die november 2001 plaatsvond in Las Vegas (USA), ­­ hebben Microsoft en Fujitsu samen een eerste prototype van de Tablet PC met het nieuwe besturingssysteem voorgesteld. Een Tablet PC is in wezen een klassieke draagbare computer van het type notebook, zonder toetsenbord, maar met een pen à la PDA als gebruikersinterface. Het gaat hier dus om een perfecte combinatie van kracht, standaard notebooktechnologie en PDA-gebruiksgemak.

Wij hebben een knowhow opgebouwd van meer dan 10 jaar in het domein van de Pen Tablet PC s, draagbare PC s met pen of notepads en bieden tal van professionele toepassingen. Dankzij deze ervaring kunnen we onmiddellijk onze aanwezigheid opeisen op deze veelbelovende markt zodra Microsoft dit jaar met zijn nieuwe product uitpakt, zegt Louis Jouanny, Vice-President International Marketing and Strategic Developments voor Europa. Ons huidige gamma mobiel materiaal met pen zal binnen enkele weken reiken van de zak-PDA onder Pocket PC 2002 tot A4 notepads onder Windows 2000. Dit alles met een ruime keuze aan applicaties.

De pen geeft naar onze mening een andere dimensie aan het begrip draagbare computer : want het toestel kan met de pen ook staand of lopend gebruikt worden. De draagbaarheid blijft dus niet meer beperkt tot het transport van het ene punt naar het andere met statisch gebruik op een tafel of op de knieën.

Een markt met enorme groeiperspectieven

Fujitsu beschouwt de Tablet PC, net als andere fabrikanten, als de computer van de toekomst in een markt met enorm groeipotentieel. In zijn openingstoespraak voor COMDEX stelt Bill Gates, oprichter van Microsoft, dat de Tablet PC s binnen de komende 5 jaar de meest verkochte pc s in de Verenigde Staten zullen worden. Naast de traditionele mobiele toepassingen opent de markt zich ook voor mogelijk gebruik op kantoor of in vergaderzalen via een draadloze verbinding met het lokale netwerk en het Internet. Met de pen als natuurlijke interface zal dit gebruiksmodel delen in hetzelfde succes als de PDA s en behoren de «muren» met schermen rond de vergadertafel voortaan tot het verleden. Deze functies zullen op termijn ook te vinden zijn op alle Windows-toepassingen.

Goede uitgangspositie

Reeds 10 jaar beschikt Fujitsu over een volledig gamma notepads voor gebruik in een groot aantal sectoren, zoals Sales Force Automation voor consumptieproducten, verzekeringen, enquêtes, de medische sector,... Deze staan vaak in verbinding met de centrale bedrijfssystemen. Bedrijven als Gillette, Samsonite, IRI Secodip,& zijn reeds meerdere jaren vertrouwd met dit type toestellen. De Pen Tablets van Fujitsu werden ook uitverkoren voor tests van futuristische concepten zoals de elektronische boekentas. «Deze ervaring biedt ons een belangrijk concurrentieel voordeel. Via onze 17 productgeneraties zijn wij in staat om kwaliteitsmachines af te leveren, maar ook om de concrete toepassingen en behoeften van de klanten goed te begrijpen. De design van een Tablet PC is geen gemakkelijke taak. Wij hebben de specifieke vereisten inzake warmteregeling, stevigheid, extern gebruik en docking volledig onder de knie en hebben er dus alle vertrouwen in dat Fujitsu een doorslaggevende rol zal spelen op deze markt», aldus nog Louis Jouanny.

De markt van de Pen Tablet PC s kent een groei van 15 à 20% per jaar. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zal de Tablet PC optillen boven de verticale markten naar horizontale toepassingen waarbij de groei verder in de hand wordt gewerkt. Zo kan de gebruiker, waar en wanneer ook, op een zeer natuurlijke manier met zijn pc werken of op het web surfen en beschikt hij over nog meer mogelijkheden: zittend, maar ook staand of in beweging zonder beperkingen in capaciteit of functies.

Over Fujitsu Personal Systems (FPS):

Fujitsu Personal Systems is een filiaal van Fujitsu PC gevestigd in Santa Clara (Californië). Dit laatste is zelf een filiaal van Fujitsu Limited, wereldwijd de grootste leverancier van informatieproducten voor het Internet en technologische oplossingen met een omzet van 44 miljard USD voor het boekjaar dat op 31 maart 2001 werd afgesloten. Fujitsu Personal Systems commercialiseert hoogtechnologische draagbare oplossingen op de Europese markt met de Pen Tablet PC s. FPS staat aan de spits van de technologie en commercialiseert professionele producten van uitzonderlijke kwaliteit. De Europese hoofdzetel van Fujitsu Personal Systems is gevestigd bij Paris, 71B rue des Hautes Pâtures, 92737 Nanterre Cedex (Tel.: +33 1 55 66 86 86; Fax: +33 1 55 66 86 87).

Het bedrijf beschikt ook over kantoren in Londen en Munchen.

Voor meer informatie over de Tablet PC s van Fujitsu Personal Systems, kunt u de site www.fujitsupc.com bezoeken

Perscontact:
Leads United
Jacqueline Schakenraad
Tel : +32 (0)3 466 01 88
jacqueline.schakenraad@leadsunited.com

Contact bij FUJITSU:
Louis Jouanny
Vice-President International Marketing and Strategic Developments Europe. Tel.: 0033 1 55 66 86 86
Louis_jouanny@fpsi.fujitsu.com

Visuals

Visuals kunt u verkrijgen in hoge resolutie bij jacqueline.schakenraad@leadsunited.com. U kunt ons tevens op dit adres bereiken voor testen met Pen Tablet PC s van Fujitsu.


---
Leads United
Hilde Wagemans
Ringlaan 37
B - 2240 Zandhoven
Tel.: +32/03 466 01 88 - Fax: +32/03 466 01 80
www.leadsunited.com

---