Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/408
datum
08-02-2002

onderwerp
Monitor import genetisch gemodificeerde dieren
TRC 2002/1145

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doe ik u de resultaten van de monitor over import van genetisch gemodificeerde dieren over het jaar 2001 toekomen. De monitor meldt elke vergunning afgegeven in het kader van het Besluit Genetisch Gemodificeerde Organismen (Besluit GGO) waarbij genetisch gemodificeerde dieren worden geïmporteerd. Op deze wijze is het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij op de hoogte van al het onderzoek dat instellingen willen uitvoeren waarbij geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren worden gebruikt.

De monitor levert informatie over de vergunninghouder, de onderzoeksdoelstelling, de diersoort die in het onderzoek wordt gebruikt en de gebruikte genconstructen. Daarnaast wordt per vergunning aangegeven of naast import van genetisch gemodificeerde dieren, de vergunninghouder ook zelf genetisch gemodificeerde dieren genereert of deze tevens van andere instellingen binnen Nederland betrekt.

datum
08-02-2002

kenmerk
VVA. 2002/408

bijlage

In het jaar 2001 zijn 60 beschikkingen afgegeven in het kader van het Besluit GGO waarbij genetisch gemodificeerde dieren worden geïmporteerd. Deze vergunningen zijn verleend aan universiteiten, academische ziekenhuizen, wetenschappelijke instellingen en twee bedrijven (zie bijlage). Al het onderzoek waarbij deze geïmporteerde genetisch gemo-dificeerde dieren worden gebruikt betreft (fundamenteel) biomedisch wetenschappelijk onderzoek. Het gaat hierbij om onderzoek naar ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, en ziekten van het afweersysteem. In 57 beschikkingen worden muizen gebruikt als proefdier. In de overige ratten en wormen.
Uit 21 vergunningen blijkt dat de vergunninghouders, naast de import ook zelf genetisch gemodificeerde dieren willen genereren. Hiervoor hebben deze vergunninghouders tevens een vergunning nodig in het kader van het Besluit Biotechnologie bij Dieren. De helft van de vergunninghouders geeft aan ook genetisch gemodificeerde dieren van andere onderzoeksgroepen binnen Nederland te betrekken. Uit deze gegevens kan de conclusie worden getrokken dat onderzoekers, binnen het kader van een afgebakend onderzoek, op basis van hun moverende redenen zowel genetisch gemodificeerde dieren kunnen genereren, importeren of van een andere instelling binnen Nederland betrekken.

Als toegezegd, informeer ik u ook over het aantal GGO-dieren dat in 2000 en 1999 is geïmporteerd. In 2000 zijn 89.994 genetisch gemodificeerde dieren gebruikt in dierproeven. In datzelfde jaar werden 1681 genetisch gemodificeerde dieren (allen muizen) geïmporteerd. Niet al deze 1681 muizen werden direct ingezet voor dierproeven. In 2000 zijn 910 geïmporteerde genetische gemodificeerde dieren gebruikt in dierproeven.
In 1999 werden 2202 dierproeven verricht op geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren. Deze informatie is afkomstig van het ministerie van VWS. Instellingen die in het kader van de Wet op de dierproeven een vergunning hebben voor het verrichten van dierproeven, dienen jaarlijks aan de minister van VWS opgave te doen omtrent onder andere de verwerving van proefdieren, waaronder de import van genetisch gemodificeerde proefdieren.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

Bijlage:
Overzicht monitor import genetisch gemodificeerde dieren 2001 (PDF-formaat, 51 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02045.htm .

---