Gemeente Utrecht

CONTRACTEN ' KANALENEILAND WERKT' EN ' FORZA' ONDERTEKEND.

Door het ondertekenen van twee contracten heeft het college van b en w vandaag het startschot gegeven voor samenwerking met maatschappelijke partners in de wijk Kanaleneiland. Met deze partners (scholen, welzijn, politie en diverse verenigingen) gaat de gemeente gericht investeren in de wijk Kanaleneiland om de sociale structuur van deze wijk te versterken. De samenwerking moet leiden tot meer mensen (uit de wijk) aan het werk en opvang van met name de groep jongeren tussen 8 en 12 jaar.

Sinds medio 2001 is de gemeente Utrecht in overleg met partners als scholen, ROC's, welzijnsinstellingen, werkgevers, politie, verenigingen, sportclubs en culturele instellingen. Met hen gaat de gemeente zeven samenhangende en resultaatgerichte deelprojecten in Kanaleneiland uitvoeren. De samenwerking die al bestaat wordt geĂŻntensiveerd, organisaties die elkaar niet kennen worden bij elkaar gebracht en projecten die moeilijk van de grond komen, krijgen een extra impuls. Het project wil zo nieuwe vormen van samenwerking van de grond tillen en de samenwerking zoveel mogelijk concreet vastleggen in meetbare doelen en resultaten. De deelprojecten sluiten aan op de doelstellingen uit het Programmadocument Kanaleneiland /Transwijk 2001
-2004 en houden rekening met de wensen van de wijkbewoners.
Het project 'Kanaleneiland werkt' gaat vijftig jongeren, ouderen en herintredende vrouwen uit de wijk aan het werk helpen. Deze vijftig mensen krijgen in 2002 de nodige scholing en begeleiding en gaan in 2003 (of eerder) met werk beginnen. Deelnemende partners zijn trajectbegeleiders zoals Utrechtse Werkbedrijven en Kliq, de werkgevers in de wijk, Vedior/Dactylo en de gemeente Utrecht. De projectgroep inventariseert de vacatures in de wijk, benadert werkgevers en bemiddelt in het aanbod van scholing en werk.

Het tweede project waarvoor vandaag een contract is ondertekend is ' Forza' . Met dit project willen de partners de overlast op straat verminderen door naschoolse opvang te organiseren voor twintig jongeren tussen 8-12 jaar met gedragsproblemen. Welzijn Utrecht ZW, Mitros en de gemeente werken in dit project samen door een fysieke ruimte ter beschikking te stellen en door professionele begeleiding ter beschikking te stellen. Binnen drie maanden na oplevering van de ruimte zal de opvang zijn gerealiseerd.

De contracten ' Kanaleneiland werkt' en ' Forza' maken deel uit van het project Samenwerking Maatschappelijke Partners dat tot doel heeft de sociale infrastructuur in de wijk Kanaleneiland (en later Overvecht) te verbeteren. De deelprojecten bevinden zich in verschillende fasen. De overige vijf deelprojecten zitten nog in de fase van verkenning en zullen in de loop van 2002 tot contractvorming leiden.

Utrecht, 8 februari 2002.