Gemeente Tilburg

8-2-2002
Rioolonderzoek wateroverlast afgerond

De wateroverlast van 23 juli en 4 september 2001 op een viertal locaties in Tilburg en Berkel-Enschot was aanleiding voor Openbare Werken Tilburg een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek te starten. Ingenieursbureau Arcadis is hiervoor eind vorig jaar ingehuurd. Uit het onderzoek blijkt dat er geen gebreken of mankementen zijn aan de gemeentelijke riolering. De regenwateroverlast is het gevolg geweest van extreme regenval.

Dit betekent dat sprake was van een overmachtsituatie die niet voorkomen had kunnen worden. De gemeente Tilburg wijst daarom schadeclaims conform het besluit van burgemeester en wethouders van vorige week maandag af.

Op vier plaatsen in Tilburg en Berkel-Enschot, de Piusstraat de Kapitein Nemostraat, de Korenbloemstraat en de Prinses Irenestraat is op 23 juli en op 4 september overlast ontstaan na extreme neerslag. In opdracht van het gemeentebestuur heeft Openbare Werken Tilburg vervolgens laten onderzoeken welke oorzaken hiervoor zijn aan te wijzen en welke maatregelen genomen moeten worden om dit in de toekomst te voorkomen. Een van de onderdelen van het onderzoek was onderzoek naar mogelijke fouten in de constructie van het rioleringsstelsel. Dit onderzoek heeft nu uitgewezen dat hiervan geen sprake is.

De gemeente wil de kans op wateroverlastsituaties tot het minimum beperken. Onderzoeken naar verkeerde huis- en bedrijfsaansluitingen op particulier terrein en de mogelijke invloed van grondwaterstanden zijn op dit moment nog gaande. Daarnaast wordt nagegaan of op de vier locaties, op aangeven van bewoners, ook infrastructurele aanpassingen kunnen worden uitgevoerd. Al deze maatregelen kunnen wateroverlast bij extreme regenval zoals afgelopen zomer niet voorkomen, hooguit beperken.

Mocht er wateroverlast optreden waarbij sprake is van een calamiteit, dan kan via 112 beroep gedaan worden op de hulpdiensten. Gevallen van wateroverlast waarbij geen sprake is van een calamiteit, meldt men via het Centrale Meldpunt (0800-1920).