Rijksuniversiteit Groningen

29 jan 2002

Uit Persinformatie

Nummer 16 29 januari 2002

Periode 7 t/m 13 februari 2002

Promotie

Stof en ijs en de vorming van sterren

De Melkweg bevat donkere vlekken. Ooit dacht men dat dit 'leegten in de ruimte' waren, later kwamen astronomen erachter dat het wolken fijn stof zijn. Zo'n wolk werd aanvankelijk nog als iets lastigs beschouwd dat het zicht op de sterren belemmert. Pas in de afgelopen jaren heeft het stof erkenning gekregen, het wordt nu als een overal aanwezig onderdeel van de ruimte gezien, iets dat onlosmakelijk verbonden is met de vorming en evolutie van de sterren. Kosmisch stof, dat onder andere ijs bevat, kan het best bestudeerd worden op infrarode golflengten. Dat kan alleen vanuit een satelliet, want water in de aardse atmosfeer houdt de meeste infrarode straling tegen.

Het promotieonderzoek van Jacqueline Keane gaat over de rol die het stof speelt bij verschillende processen die betrokken zijn bij de vorming van sterren. Ze werkte daarbij met waarnemingen afkomstig uit de Infrared Space Observatory (ISO) van de Europese ruimte-organisatie ESA. Keane onderzocht twee absorbtiebanden in spectra van water- en CO2-ijs. Ze vergeleek die spectra met metingen gedaan onder laboratoriumcondities. De belangrijkste conclusie van het proefschrift is dat het stof en het ijs dat zich aan het oppervlak van het stof vormt, beide een cruciale rol vervullen in stervormingsgebieden rondom zware sterren. Het ijs kan voor astronomen als een soort maat dienen voor thermische processen in pasgevormde sterren. In de hete kernen dicht bij de ster verdampt het en geeft zo een aanzet tot een rijke chemie die uiteindelijk leidt tot de vorming van complexe organische moleculen.

Jacqueline Keane (Galway, Ierland, 1973) studeerde Natuurwetenschap aan de National University of Ireland. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Institute van de RUG. Keane gaat verder met het onderzoek als postdoc bij het NASA-AMES met een aanstelling van de National Research Council of America.

Datum en tijd

vrijdag 8 februari 2002, 14.15 uur

Promovenda

mw. J. Keane, tel. (050)363 40 63, fax (050)363 61 00, e-mail: jacquie@astro.rug.nl

Proefschrift

Origin and evolution of ices around massive young stars

Promotor

prof.dr. A.G.G.M. Tielens

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen