Ingezonden persbericht

Arts leert echte leven kennen in oorlogsgebied Zuid-Soedan

Drieëntwintigste etappe KRO De Wandeling met Mieke Knoppers

HILVERSUM, 20020204 -- "In Zuid-Soedan heb ik gezien hoe mensen met elkaar horen te leven. Het was bijna een droom." Mieke Knoppers (50) werkte ruim vijf jaar als vrijwillig arts voor Artsen zonder Grenzen in Oeganda en Soedan. Temidden van de oorlogsdreiging en epidemieën weten zij en haar collega's het sterftecijfer drastisch te verlagen. Als ze de grenzen van haar kunnen bereikt komt ze noodgedwongen terug naar Nederland.

Lucette Verboven gaat tijdens deze etappe van het Pelgrimspad in gesprek met Mieke Knoppers over de ervaringen die ze als arts in de oorlogsgebieden heeft opgedaan. "Het ging lang goed, maar uiteindelijk liep ik tegen mijn grenzen aan. Toen ik tijdens een wandeling het aangevreten lichaam van een overleden dorpsbewoner vond kon ik het niet meer opbrengen om te vechten. Dan moet je weg." De bevolking waarvoor ze werkte toonde begrip, maar vroeg haar wel om hun situatie bekend te maken. "De wereld is van ons allemaal en als ergens mensen in de knel zitten moeten ze weten dat we er alles aan doen om het onrecht te bestrijden."

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven 'gewone' mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 8 februari 16.30 uur (HH. op zondag 10 februari 09.30 uur)
Nederland 1



Ingezonden persbericht