Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Uitbreiding
Midden Oosten

Aan de Voorzitters van de Algemene Commissie
voor Europese Zaken en van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Politieke ZakenDirectie Politieke Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 04 februari 2002 Auteur Drs. J.L. Werner
Kenmerk DPZ-02-027 Telefoon 070-3485152

Blad /2 Fax 070-3484638

Bijlage(n) 2 E-mail Dpz@minbuza.nl

Betreft Geannoteerde agenda informele Algemene Raad ('Gymnich') d.d. 8/9 februari 2002
Zeer geachte Voorzitter,

Conform de bestaande afspraken heb ik de eer U hierbij de geannoteerde agenda van de informele Algemene Raad ('Gymnich') d.d. 8/9 februari 2002 aan te bieden.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Geannoteerde agenda van de informele Algemene Raad ('Gymnich') op 8 en 9 februari 2002 te Cácares, Spanje

Op 8 en 9 februari 2002 a.s. vindt de halfjaarlijkse informele Algemene Raad ('Gymnich') plaats in Càceres, Spanje. De Spaanse voorzitter, minister Piqué, heeft aangegeven te willen spreken over de volgende onderwerpen. Zoals bekend, dient het Gymnich ter vrije gedachtewisseling tussen ministers en worden geen besluiten genomen.

Ter informatie is een copie van de uitnodigingsbrief van mijn Spaanse collega bijgesloten.

De Raad zal spreken over het Common Financial Framework waarin de Commissie haar visie geeft op de kosten van de uitbreiding. De Commissie stelt hierin onder meer infasering van directe inkomenssteun voor over een periode van 10 jaar, met een beginpercentage van 25% van het huidige EU-niveau op moment van toetreding in 2004. Tevens worden voorstellen gedaan voor Structuurbeleid en specifieke onderwerpen als nucleaire veiligheid, institution building en activiteiten in Noord-Cyprus.

De Regeringsreactie op het Common Financial Framework wordt verwoord in de notitie betreffende het 'Common Financial Framework 2004-2006 for the Accesion Negotiations' en 'Negotiations on Chapter 7 (Common Agricultural Policy) Issues Paper' die de Kamer op 4 februari per brief toeging.

Wat de Westelijke Balkan betreft, zullen de Ministers van Buitenlandse Zaken vooruitblikken op de verdere ontwikkeling van de rol van de EU in deze regio en de optimale inzet van het (veelzijdige) instrumentarium van de EU.

Ten aanzien van Macedonie zal worden gesproken over de mogelijkheid en wenselijkheid om naast de bestaande EU-voortrekkersrol op het politieke vlak ook op militair terrein het voortouw te nemen door voortzetting van NAVO-operatie Fox onder EU-vlag. Opvattingen terzake, met inbegrip van de randvoorwaarden voor een eventuele succesvolle overname, lopen sterk uiteen.

Voorts zullen ministers spreken over de betrokkenheid van de EU bij de - helaas haperende - dialoog tussen Servie en Montenegro over de toekomstige constitutionele verhoudingen in de FRJ. Daarbij zal de wijze van voortzetting van de faciliterende rol van Hoge Vertegenwoordiger Solana ter sprake komen.

Midden Oosten

---
De vraag staat centraal hoe Europa, voortbouwend op de conclusies van de laatste Algemene Raad, kan helpen de huidige crisis te doorbreken. Met het oog op het belang van behoud van werkelijk politiek perspectief zal aan de orde komen hoe de EU de dialoog tussen Peres en Abu Ala' kan ondersteunen. Tevens zal er aandacht zijn voor de vormgeving van de noodzakelijke nauwe samenwerking met andere internationale partners, d.w.z. de VS, Rusland en de Verenigde Naties.


Kenmerk DPZ-02-027

Blad

===