CORDAID

Mensen in Nood steunt Vredesboot in Congo

Deze maand start een uniek project in Congo: een vredesboot zal rond 8 februari de Congostroom tussen Kinshasha en Kwamouth opvaren en rond 20 februari aankomen in de Sankuru met aan boord vijfhonderd ton levensmiddelen, school- en landbouwgerief en medisch materieel. Het doel van de Vredesboot is de Sankuru district te ontsluiten en zo een eerste stap voor de vrede te zetten. Met deze eerste goederenzending kan een economisch proces op gang gebracht worden. Ruim anderhalf miljoen mensen zullen baat hebben bij dit project, die voorheen afgesloten waren van aanvoer van levensmiddelen.

De oorlog in Congo heeft het land verscheurd en een grote economische crisis veroorzaakt. Een van de gevolgen is dat het normale transport van goederen onmogelijk is geworden. Het district de Sankuru, tussen Goma en Kinshasha, wordt door RCD-rebellen bezet. Het is een geografisch moeilijk gebied dat alleen per vliegtuig of boot bereikbaar is. Door de oorlog is er geen transport en bevoorrading van landbouwproducten mogelijk geweest. Het enige wat deze situatie kan verhelpen is een open Congostroom. Vandaar het initiatief voor een Vredesboot die onder de vlag van de Verenigde Naties levensnoodzakelijke goederen zou brengen en halen. Het initiatief is genomen door de twee bisdommen Tshumbe en Kolé, in nauwe samenwerking met de partner van Mensen in Nood: Caritas Congo.

Concreet levert de Vredesboot de volgende resultaten:
- De bevolking van de Sankuru ontvangen eerste levensbehoeften als zout, suiker, basismedicijnen, kleding, zaaigoed, etc.
- De lagere scholen krijgen schoolspullen zoals pennen en schriften
- De bevolking van de Sankuru krijgt meer hoop voor het vredesproces.

Voor meer informatie, foto's etc. kunt u contact opnemen met Ingrid Tuinenburg van Mensen in Nood,

070 - 313 62 10 / 06 - 511 70 675

Mensen in Nood maakt onderdeel uit van Cordaid. Cordaid vertegenwoordigt alle aspecten van ontwikkelingssamenwerking: noodhulp, structurele armoedebestrijding en de opbouw van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.


05 feb 02 18:34