NOC*NSF


dinsdag, 5 februari 2002

Olympische Beweging

De meeste Nederlandse sporters zijn het zich waarschijnlijk niet bewust, maar als zij lid zijn van een sportvereniging maken zij ook deel uit van de internationale Olympische Beweging. Deze bestaat namelijk uit het IOC, de internationale sportfederaties, de organisatiecomité's van Olympische (Winter) Spelen, de 199 nationale Olympische comité's, de daarbij aangesloten nationale sportorganisaties, hun sportverenigingen en alle mensen die daarbinnen sportief of anderszins actief zijn. Met behulp van sport, cultuur en educatie wil de Olympische Beweging bijdragen aan een vreedzamere wereld.

Olympisme

De Olympische Beweging vindt haar grondslag in het moderne Olympisme. De franse baron Pierre De Coubertin (1863-1937) wordt beschouwd als de bedenker daarvan. Olympisme is een levensfilosofie, die sport in dienst stelt van een evenwichtige ontwikkeling van mensen en met name jongeren. Olympisme verwerpt elke vorm van discriminatie en staat onder andere voor plezier in sport en inspanning, vriendschap, solidariteit en fair play.

Het Internationaal Olympisch Comité

De hoogste autoriteit van de Olympische Beweging is het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Opgericht op 23 juni 1894 in Parijs, zetelt het IOC vandaag de dag in het Zwitserse Lausanne. Tot de belangrijkste taken van het IOC behoren de wereldwijde promotie van het Olympisme en ontwikkeling van sport voor iedereen. Daarnaast moet het IOC uiteraard de organisatie van Olympische Spelen mogelijk maken. De leden van het IOC zijn individuele personen. Zij opereren in hun eigen land als vertegenwoordigers van het IOC en dus niet omgekeerd, als vertegenwoordigers van hun land binnen het IOC.

Olympische tradities en symbolen

Hét symbool van de Olympische Beweging zijn natuurlijk de vijf Olympische ringen. Zij vormen het meest bekende beeldmerk ter wereld. De Olympische Beweging is rijk aan symbolen en tradities, die vooral tot uiting komen tijdens Olympische Spelen. Van het ontsteken van het Olympisch vuur tot het hijsen van de Olympische vlag.

SALT LAKE 2002

In Salt Lake City vinden van 8 t/m 24 februari de Olympische Winter Spelen plaats. Op sport.nl vind je informatie over het evenement zelf en het Nederlands team. Daarnaast is er speciale supportersinfo beschikbaar, o.a. over het verkrijgen van wedstrijdkaartjes!

PARALYMPISCH

Na februari is het nog niet gedaan in Salt Lake City. Van 7 t/m 16 maart vinden daar namelijk ook de Paralympische Winter Spelen plaats. Nederlandse sporters zijn in de race voor kwalificatie bij het alpine skiën, langlaufen en biathlon.

KOMENDE SPELEN

Athene 2004
Turijn 2006
Beijing 2008

GESCHIEDENIS

Nederland kent een rijke Olympische geschiedenis. Op sport.nl alles over alle Olympische (Winter) Spelen sinds 1896, alle Nederlandse sporters die daaraan meededen en nog veel meer...