FNV

Alternatieve openingsceremonie van de Olympische Winterspelen

mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

FNV Mondiaal, de Schone Kleren Kampagne, het Burma Centrum Nederland en Novib gaan vrijdag 8 februari a.s. om 12.00 uur een alternatieve openingsceremonie van de Olympische Winterspelen verrichten op de Dam in Amsterdam. Aanleiding hiervoor is het feit dat de kleding van de fakkeldragers van de Olympische Winterspelen geproduceerd is in Birma.Sporttenue fakkeldragers Op dit moment reist het Olympisch Vuur door de Verenigde Staten. Maar liefst 11.500 fakkeldragers geven het heilig vuur aan elkaar door om uiteindelijk op 8 februari in Salt Lake City de Olympische Vlam te ontsteken. Deze symbolische handeling moet ons herinneren aan de Olympische boodschap van vrede en gerechtigheid voor alle volkeren op aarde.

Het is dan ook verrassend dat juist deze fakkeldragers een sporttenue dragen dat in Birma geproduceerd is; een land waarmee ieder zichzelf respecterend bedrijf niet geassocieerd wil worden, vanwege het gewelddadige en ondemocratische militaire regime. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zou een inkoopbeleid moeten hebben, dat in overeenstemming is met internationale verdragen ten aanzien van mensenrechten en fundamentele arbeidsnormen en rapporten die de handel met Birma op humanitaire gronden van de hand wijzen.

Waarom geen handel met Birma
Sinds 1962 is er in Birma een militair regime aan de macht dat zich schuldig maakt aan het systematisch schenden van mensenrechten: mensen verdwijnen, worden gemarteld en ingezet als dwangarbeiders. Er is geen vrijheid van meningsuiting of recht op organisatie. De Birmese oppositie NLD ( Nationale Liga voor Democratie) onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, won in 1990 met grote meerderheid van stemmen de verkiezingen. Het militair regime weigert tot op heden de macht over te dragen. De repressie waaraan het militaire regime zich schuldig maakt kan mede plaatsvinden door de inkomsten uit buitenlandse investeringen. De NLD en de onafhankelijke vakbond in ballingschap (FTUB) hebben het internationale bedrijfsleven opgeroepen af te zien van investeringen in Birma om zo de junta aan de onderhandelingstafel te dwingen. Binnen de internationale gemeenschap bestaat brede steun voor de oproep van de NLD en FTUB. De Internationale Arbeids Organisatie ( ILO), waarin werkgevers, werknemers en regeringen vertegenwoordigd zijn roept de internationale gemeenschap op de betrekkingen met Birma te herzien en te minimaliseren en op geen enkele wijze bij te dragen aan gedwongen arbeid. Ook de Nederlandse regering keurt investeringen in Birma af. Grote bedrijven als Philips en Heineken hebben zich al teruggetrokken uit Birma.

Alternatieve openingsceremonie
Kom 8 februari om 12 uur naar de Dam voor de alternatieve openingsceremonie van de Olympische Winterspelen, georganiseerd door de FNV, de Schone Kleren Kampagne, het Burma Centrum Nederland en Novib. Temidden van twee negen meter hoge boeddha`s zal een Olympische vlam op een sokkel van 12 meter hoog ontstoken worden door FNV-bestuurder Agnes Jongerius. De trommelaars van Brotherhood zullen een daverende show weggeven. Hiermee willen wij ondernemingen in het algemeen en het I.O.C. in het bijzonder er op wijzen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus genomen moet worden. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederlanders de Olympische Winterspelen niet graag geassocieerd zien met een militair regime dat vrije verkiezingen verhindert, vrijheid van organisatie verbiedt, systematisch mensenrechten schendt, op grote schaal dwangarbeid gebruikt en de Nobelprijswinnares fundamentele vrijheden ontneemt.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .