FNV

Gemeente Marum aan kop
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

Het armoedebeleid van de gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe laat nog steeds grote verschillen zien. Dat blijkt uit het grote onderzoek naar het gemeentelijk minimabeleid dat de FNV elk jaar uitvoert onder het motto `Gemeente wees minimaal sociaal.` Daarbij is het minimabeleid van ruim 200 gemeenten op een aantal punten vergeleken. In het Noorden zijn 42 gemeenten onderzocht.

Bedrag per minimum huishouden
Dit jaar is sterk de nadruk komen te liggen op het effect van het beleid van gemeenten. Wordt er voldoende gebruik gemaakt van de regelingen en hoe hoog zijn de bedragen per gemeente. Het door de gemeente uitgegeven bedrag per minimum huishouden is voor de FNV de belangrijkste aanwijzing.

Marum aan kop
De gemeente Marum staat in Groningen aan kop. Het blijkt dat daar het meeste geld per minimum huishouden wordt uitgegeven aan armoedebestrijding. In Friesland is Smallingerland de best scorende gemeente en in Drenthe is dat Emmen.

Veel gemeenten geen zicht op resultaat
Een op de drie gemeenten kan niet aangeven wat de resultaten zijn van het minimabeleid. De FNV vindt deze administratieve chaos zorgwekkend. Vaak voeren gemeenten als verontschuldiging aan dat de uitvoering van het beleid is uitbesteed aan een extern bureau.

Lokale politiek belangrijk
Dit jaar heeft de FNV nader onderzocht welke invloed de grootte van verschillende politieke partijen in de raad heeft op het minimabeleid van een gemeente. De PvdA blijkt hier de meeste positieve invloed uit te oefenen, meteen gevolgd door respectievelijk GroenLinks en D66.

Het complete rapport `Gemeente wees minimaal sociaal 2001` is te downloaden op www.fnv.nl

Meer informatie:
FNV Noord,
Jeroen Vos, Regiobestuurder
050 524 03 10 06 289 589 06
jeroen.vos@vc.fnv.nl (Email)

ps: Zie ook bijgevoegde ranglijsten. 12 gemeenten konden de volledige informatie niet geven. Daar valt dan ook niet aan te geven hoe ze het doen vergeleken met andere gemeenten. De gemeente Menterwolde heeft onlangs de ontbrekende informatie verstrekt. Dit is niet verwerkt in het rapport, maar wel in de regionale lijst.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.