Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2002

Protocol overheveling diensten landbouwadministratie

De Vlaamse regering machtigt Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera DUA om het protocol tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de overgangsmaatregelen voor de uitoefening van de Lambermontakkoorden voor landbouw, te ondertekenen.

Het protocol voorziet een overgangsperiode van 1 januari 2002 tot 15 oktober 2002. Tijdens deze overgangsperiode moet de continuïteit van de werking gegarandeerd worden en zal de definitieve splitsing van de diensten worden voorbereid.

In het protocol worden praktische afspraken vastgelegd over algemene zaken zoals de begroting, het personeelsbeheer, logistiek enz. Tijdens de overgangsperiode zullen de ambtenaren die worden overgedragen aan de Vlaamse overheid nominatief worden aangeduid. Deze operatie wordt nu voorbereid.

In het protocol wordt bijzondere aandacht besteed aan de organisatie van de relaties met de EU. Sinds 1 januari 2002 is de Vlaamse landbouwminister volledig bevoegd voor het landbouwbeleid, en worden de Belgische standpunten na overleg bepaald door de Gewestministers. Minister Dua hecht veel belang aan de uitbouw van goede en stabiele aanspreekpunten voor de EU. Daarom werd reeds werk gemaakt van een gemengde cel waarin ambtenaren van de verschillende regio's permanent de relaties met de EU opvolgen.

Andere bijzondere aandachtspunten zijn de werking van het betaalorgaan (DG3), de efficiënte organisatie van de kwaliteitscontrole (DG4 en DG5) en het uitgebreide luik onderzoek en ontwikkeling (DG6).

Om een en ander in goede banen te leiden werd vanuit het Vlaamse beleidsniveau een college van directeurs-generaal en een netwerk van ambtenaren-correspondenten opgezet. Gedurende de voorbije weken had Vera Dua in verschillende briefings persoonlijk contact met deze ambtenaren.

"We hebben er alles aan gedaan om de regionaliseringsoperatie te laten slagen", stelt minister Dua. "De inzet van mijn ambtenaren is groot en ik denk dat ze geloven in dit project, dat zal uitmonden in de uitbouw van een nieuw Vlaams landbouwdepartement".

persinfo: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be