Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt van het toekomstige beleidsdomein Leefmilieu en Natuur principieel de indeling in entiteiten en de taakstelling van elk van die entiteiten goed. De goedkeuring is een vervolg op de regeringsbeslissing van 19 januari 2001 waarbij de basisprincipes voor de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat werden vastgelegd en een leidraad is goedgekeurd voor de invulling van de dertien beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

In de tweede helft van vorig jaar werd een inventaris opgemaakt van de statistische informatiebehoeften voor negen beleidsdomeinen en van de inspanningen die nodig zijn om tot een goed draaiend Vlaams statistisch systeem te komen. Deze inventaris heeft vooral tot doel aan te geven welke nieuwe statistiekreeksen de komende twee jaren absoluut moeten worden aangemaakt om het beleid goed te kunnen onderbouwen en de effecten van genomen beleidsmaatregelen op te volgen. Zo werd een behoefte gedetecteerd van 416 nieuwe of verbeterde statistiekreeksen voor de 9 beleidsdomeinen. De Vlaamse regering neemt kennis van dit statistisch actieprogramma en belast de administratie Planning en Statistiek met de opvolgingsrapportering ervan.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT, van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed tot instemming met Aanvullend Protocol 5 en 6 bij de herziene Rijnvaartakte. Aanvullend Protocol 5 heeft betrekking op de reglementering van het verkeer. Dat is hoofdzakelijk een federale materie. Aanvullend Protocol 5 voorziet echter ook in de oprichting van een Fonds van de binnenvaart. En dat valt onder de bevoegdheid van de Gewesten. Aanvullend Protocol 6 handelt over mogelijke overtredingen van de door de Rijnoeverstaten vastgestelde
politievoorschriften. Indien het om een milieudelict gaat, valt dit ook onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt in verband met het voorstel van decreet van mevrouw Patricia Ceysens, de heer Guy Swennen, mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heer Jan Roegiers, over de regeling van de interlandelijke adoptie. Het voorstel sluit aan bij de federale ontwikkelingen die zullen resulteren in een nieuwe adoptiewet en installeert ook de instrumenten die een interlandelijke adoptiepraktijk mogelijk maken, conform met de bepaling van het Internationaal
Kinderrechtenverdrag en het Haags Verdrag.


* * *

In de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement worden eerstdaags 3 voorstellen van decreet met betrekking tot de werking van OCMW's gezamenlijk besproken. De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ten opzichte van deze 3 voorstellen.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurde op 30 november vorig jaar een voorontwerp van decreet principieel goed dat het gelijkekansenbeleid in het onderwijs regelt. Het steunt op drie basisprincipes: het recht op inschrijving in de school van keuze wordt decretaal verankerd, waarbij het doorverwijzen of weigeren van een leerling nog slechts in een beperkt aantal uitzonderingssituaties kan; de uitbouw van een lokaal gelijkekansenbeleid met allochtone en (kans)arme autochtone leerlingen als doelgroep; en de bundeling van de bestaande ondersteunende maatregelen in één transparant geïntegreerd ondersteuningsaanbod. Na advies van de VLOR en de SERV, en na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw dit voorontwerp van decreet principieel goed. De naam van het decreet wordt wel uitgebreid met het Romeinse cijfer I. Dit duidt erop dat het decreet in de toekomst nog uitgebouwd kan worden met andere maatregelen ter bevordering van gelijke onderwijskansen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot wijziging van de benamingen van de diploma's van Master die aan de Vlerick Leuven Gent Management School worden uitgereikt zodat zij in overeenstemming zijn met het advies van de European Foundation for Management Development. De voorstellen tot naamswijziging moeten gezien worden met het oog op internationale erkenning en herkenning.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van de ambtsgebieden van de commissaris-coördinator en van de commissarissen van de Vlaamse regering bij de hogescholen. De wijziging is ingegeven door de recente fusies van hogescholen en wenst een meer billijke werkverdeling tussen de commissarissen te creëren. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Eind september vorig jaar besliste de Vlaamse regering principieel tot wijziging van een subsidiebesluit voor anderstalige nieuwkomers in het basisonderwijs. Het gaat hier om de uitbreiding van de toelage naar de oudste kleuters van het onthaalonderwijs en het opnemen van een bepaling dat indien de school geen recht meer heeft op het inrichten van onthaalonderwijs voor die periode ook geen toelage meer wordt berekend. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering dit besluit nu definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een wijziging goed aan het uitvoeringsbesluit van 8 juni 2000 bij het decreet van 13 april 1999 over de private arbeidsbemiddeling in Vlaanderen. Het wijzigingsbesluit voorziet in een afzonderlijke erkenningsregeling voor uitzendbureaus in de bouwsector. Hiermee wordt uitzendarbeid in de bouwsector onder strikte voorwaarden mogelijk gemaakt. Zo moet er een afzonderlijke rechtspersoon worden opgericht die alleen uitzendactiviteiten in de bouwsector mag uitoefenen en moeten er verder strenge voorwaarden van professionele deskundigheid ingebouwd worden. De sociale partners uit de bouwsector hadden hierover eerder al een compromis bereikt.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ten aanzien van het voorstel van decreet van de heer Chokri Mahassine houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt. Het voorstel beoogt de omzetting van de Europese richtlijnen over de materie in intern recht, de vormgeving van de voorbeeldfunctie van de Vlaamse overheid als werkgever en het stimuleren van ondernemingen om over te gaan tot een anti-discriminatie- en diversiteitsbeleid via een aanpak gebaseerd op positieve incentives.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering wijst de heer Guido Clerx, afdelingshoofd van de afdeling Informatica & GIS-VLM, met ingang van 1 maart 2002 aan tot waarnemend adjunct- administrateur-generaal van de Vlaamse Landmaatschappij.


* * *

Volgens een recente studie verdienen de bedrijfsleiders van 33% van de landbouwbedrijven en 40% van de tuinbouwbedrijven minder dan de helft van het gemiddelde inkomen buiten de land- en tuinbouw. Aan de basis van deze armoede in de sector liggen te kleine bedrijven, te hoge investeringen en schuldenlast, crisis op de markten, verkeerd management of foute inzichten. Gezien de omvang van het probleem keurt de Vlaamse regering principieel een steunbesluit goed voor de begeleiding van land- en tuinbouwers in moeilijkheden of in reconversie. Het nieuwe besluit maakt de vroegere maatregelen toegankelijk voor een bredere doelgroep en versoepelt de voorwaarden om als centrum voor technische en economische bedrijfsbegeleiding in aanmerking te komen. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Landbouw, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad, de Europese Commissie en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt 4 besluiten goed die de televisie- en radiozendtijd en de subsidies regelen voor de levensbeschouwelijke en de sociaal-economische verenigingen. Er wordt dit jaar een krediet van 1,52 miljoen euro voor uitgetrokken.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

In april 1998 keurde de Vlaamse regering de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgs Economische Unie (BLEU) en Wit-Rusland inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen goed. De overeenkomst werd echter niet ondertekend wegens de slechte situatie van de mensenrechten in Wit-Rusland. De Europese Unie verklaarde in oktober vorig jaar dat het isolement van Wit-Rusland kon beschouwd worden als een contra-productieve handeling. Wit-Rusland zelf wil de samenwerking met de internationale financieringsorganisaties als het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank verbeteren. Daarom keurt de Vlaamse regering de Overeenkomst tussen de BLEU en Wit-Rusland opnieuw goed voor ondertekening.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Na advies van de SERV en van de MiNa-raad keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een voorontwerp van decreet betreffende het economisch ondersteuningsbeleid goed. Het biedt de grondslag voor een groot deel van het vernieuwd economisch stimuleringsbeleid, met name de voorstellen voor investeringssteun aan KMO's, investeringssteun in regionale ontwikkelingszones, steun voor ecologie- en energie-investeringen, steun voor advisering en opleiding, steun voor uitrusting van bedrijventerreinen en -gebouwen. Het voorontwerp wil daarbij tegemoet komen aan drie fundamentele oogmerken: maximale aansluiting bij het Europees referentiekader, optimale transparantie en vereenvoudiging van de regelgeving, omvorming van het beleidsinstrument naar een modern stimuleringsinstrument voor de Vlaamse bedrijven. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


-----
einde