vrijdag 8 februari 2002

NIEUWSBRIEF

In dit nummer

In deze nieuwsbrief een aankondiging van de start van de gemeenteraadscampagne in Arnhem. Verder artikelen over: het verminderd aantal bankfilialen in kleine kernen en de gevolgen daarvan voor ouderen, arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers, het sociale gezicht van de PvdA dat in een FNV-rapport wordt geprezen, staatssecretaris Remkes en zijn besluit om 100.000 woningen minder te slopen, een chipsysteem dat dierenmishandeling moet tegengaan, en de Olympische Spelen in Salt Lake City.

Ouderen moeten altijd bij hun banktegoed kunnen

De PvdA vindt het verdwijnen van betaalfuncties op het platteland een onaanvaardbare ontwikkeling. In de praktijk blijkt dat met name ouderen en gehandicapten hier hinder van ondervinden, omdat zij soms moeite hebben met pinnen. Ook uit veiligheidsoverwegingen willen veel ouderen liever niet met grote hoeveelheden contant geld over straat. De PvdA wil daarom dat minister Zalm met een snelle oplossing komt voor dit probleem.

Steeds minder bankfilialen in kleine kernen

Uit kostenoverwegingen sluiten banken steeds meer filialen in kleine kernen. Daarnaast zijn er recent beperkingen opgelegd ten aanzien van het opnemen van contant geld bij de balie. In tegenstelling tot postkantoren en agentschappen bestaat er geen wettelijke regeling voor (andere) banken om een aanvaardbaar minimumserviceniveau te garanderen. De PvdA pleit daarom voor een sluitende wettelijke regeling voor goed consumentengedrag van banken. Men kan daarbij denken aan een verplichting voor banken om tenminste één filiaal per 5000 inwoners aan te houden, net als bij de postkantoren en agentschappen. De banken zouden dan via onderlinge samenwerking of in samenwerking met andere geschikte instellingen, zoals Volkskredietbanken, kunnen bepalen op welke wijze de exploitatie van deze filialen uitgevoerd wordt. Bij banken die niet meewerken aan de bedoelde wettelijke regeling zou dat gevolgen kunnen hebben voor hun vergunning. Het te hervormen toez! ichtstelsel waarin consumentenbescherming een nieuw herkenbaar onderdeel wordt, moet zo ingericht zijn dat de uitvoering van maatschappelijke taken van banken verzekerd is.

Meer arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft aan de vooravond van de krokusvakantie ingestemd met uitbreiding van de arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers. PvdA-kamerlid Usman Santi is van mening dat ook de duur aangepast moet worden. Santi: Asielzoekers moeten meer weken per jaar kunnen werken, dat vergroot de kwaliteit van leven en gaat illegale arbeid tegen.

Asielzoekers van wie de procedure nog loopt mogen tot nu toe 12 weken per jaar kortdurende werkzaamheden in de land- en tuinbouw verrichten. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend had eerder al laten weten niet alleen het seizoenswerk, maar alle werkzaamheden bereikbaar te willen maken voor asielzoekers. Santi: Dat betekent dat asielzoekers niet langer beperkt zijn tot werk in de land- en tuinbouw maar in principe overal aan de slag kunnen. Daarnaast zouden we de periode van twaalf weken graag verlengen. De PvdA-fractie ziet uitbreiding van de arbeidsmogelijkheden voor asielzoekers als een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het verblijf. Santi: Het komt helaas maar al te vaak voor dat asielzoekers zich de hele dag vervelen, met alle negatieve gevolgen van dien. Werken kan daar verandering in brengen . Ook wil de Kamer hiermee asielzoekers in staat stellen meer bij te dragen aan de kosten van verblijf. Bovendien is! de verwachting dat een dergelijke regeling illegale arbeid tegengaat. Santi: Meer weken per jaar kunnen werken en daarbij een grotere vrijheid in de keuze van dat werk leidt ertoe dat de behoefte minder groot is een uitvlucht te nemen in illegale arbeid en dat is goed , aldus het Kamerlid.

FNV rapport: PvdA meest sociaal voor minima

In het zojuist verschenen rapport Gemeente wees minimaal sociaal van de FNV over het armoedebeleid van Nederlandse gemeenten komt de PvdA het beste uit de bus. De FNV onderzocht welke invloed de grootte van verschillende politieke partijen in de gemeenteraad heeft op het minimabeleid van een gemeente. De PvdA bleek de meest positieve invloed te hebben, gevolgd door GroenLinks en D66. Het CDA komt het meest negatief uit de bus, dat wil zeggen: hoe sterker deze partij is vertegenwoordigd in een gemeente, hoe slechter het minimabeleid , aldus het FNV-rapport. Van de overige partijen, zoals de VVD, gaat volgens het rapport geen enkele aantoonbare invloed uit op het minimabeleid. Het rapport laat ook zien dat er nog steeds grote verschillen zijn in het armoedebeleid van de verschillende Nederlandse gemeenten. 12% maakt zich er wel erg makkelijk vanaf en besteed minder dan 250 Euro per (minimum)huishouden per jaar aan extra maatregelen voor mensen ! op of rond het minimum. PvdA Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl: Het is een uitermate nuttig onderzoek van de FNV. Het rijk geeft jaarlijks zo n 450 miljoen euro voor de bijzondere bijstand aan de gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat lang niet alle gemeenten dat geld ook echt uitgeven. Dat is een slechte zaak, want zo kunnen er nog altijd grote verschillen tussen gemeenten bestaan met betrekking tot hun armoedebeleid.

Slopen om te kunnen exploiteren moet stoppen

VVD-staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting (VVD) is op zijn schreden teruggekeerd. Er worden 100.000 woningen minder gesloopt dan hij twee jaar geleden had aangekondigd. PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn vindt het goed dat er minder woningen worden gesloopt. De PvdA pleit al jaren voor minder sloop van bestaande wijken: Er wordt te vaak gesproken over sloop vanuit de verkeerde motieven, namelijk vanuit exploitatieoverwegingen. Er wordt te weinig rekening gehouden met de wensen van de bewoners , vindt Duivesteijn.

Nieuwbouw: niet minder maar anders

De PvdA heeft wel twijfels bij de door Remkes voorgestelde verlaging van het nieuwbouwprogramma met 100.000 woningen: Er moet niet minder maar anders gebouwd worden. De kosten en de kwaliteit moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Tegenover de prijs moet een gelijkwaardige investering staan , aldus Duivesteijn.

Inspraak en betrokkenheid

In het rapport wordt een aantal maatregelen aanbevolen die de woningbouw uit het slop moet halen, zoals versimpeling van de bouwregels en aanpassing van de inspraakprocedures. Over dit laatste is Duivesteijn niet erg te spreken: Er is al weinig inspraak van bewoners mogelijk op dit moment. Dit moet niet minder worden. Bewoners moeten juist betrokken worden bij de inrichting en ontwikkeling van wijken. De suggestie dat door inspraak de bouw vertraagd wordt is onzin.

Dierenregistratie met chip vergroot pakkans dierenbeulen

De brute mishandeling van een Bordeauxdog in Gouda leidt tot actie van de Dierenombudsman. Doel van de ombudsman is hogere straffen afdwingen voor dierenbeulen. Nog deze week worden de Kamerleden die dierenwelzijn in hun portefeuille hebben benaderd om zich in te zetten voor aanscherping van de regels. PvdA kamerlid Willie Swildens-Rozendaal: Alleen het vergroten van de pakkans van daders door verplichte registratie van dieren met een chip of tatoeage zal zoden aan de dijk zetten en daarmee het dierenwelzijn vergroten.

Belangrijke rol PvdA in dierenwelzijn

De PvdA zet zich traditioneel in voor dierenwelzijn. De afgelopen jaren zijn drie PvdA-kamerleden Dierenbeschermer van het Jaar geworden: Rie de Boois, Eisso Woltjer en Willie Swildens-Rozendaal. Maar het belangrijkste is volgens Swildens-Rozendaal de stevige hand die de PvdA heeft gehad in de totstandkoming van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Deze wet is in 1992 in werking getreden. Swildens-Rozendaal: In die wet staat de eigenwaarde van het dier centraal. Zo kunnen verwaarlozing, onthouden van zorg en het op een vreselijke manier opsluiten van dieren dankzij deze wet met 2 jaar gevangenisstraf bestraft worden.

Pakkans vergroten belangrijker dan zware straf

Ondanks het feit dat zij het belangrijk vindt dat dierenmishandeling serieus bestraft moet worden ziet zij niet veel heil in zwaarder straffen. Zij vervolgt: Het is niet de strafbedreiging maar de pakkans van daders die vergroot moet worden. Met andere woorden, het moet mogelijk worden om de wet beter te handhaven. Dat kan onder andere met een Identificatie en Registratiesysteem van dieren. Zo hebben we bij minister Brinkhorst de wens naar voren gebracht alle honden - en later misschien alle katten - verplicht te laten registreren door bij dieren bijvoorbeeld een chip in te brengen. Maar Brinkhorst wil niets weten van een dergelijk systeem. Hij zag op tegen alle administratieve rompslomp. Volgens Swildens-Rozendaal is het grote voordeel van dit systeem dat daders van dierenmishandeling sneller in de kraag gevat kunnen worden. Zo kan de eigenaar van een verwaarloosde hond die is achtergelaten in het bos snel worden gevonden. Naast een betere opspo! ring van daders zijn er ook andere voordelen. Vermiste dieren kunnen sneller bij hun eigenaar gebracht worden. Bovendien wordt het door dit systeem makkelijker de problematiek met betrekking tot agressie bij honden te bestrijden , aldus het kamerlid.

Start gemeenteraadscampagne:
Lokale en landelijke PvdA coryfeeën bijeen op festival

Locatie: Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25 in Arnhem. Tijd: Van vrijdag 15 februari 14.00 uur tot en met zaterdag 16 februari 16.00 uur. Meer informatie: De website van het CLB. http://www.lokaalbestuur.nl/teksten/eeuwfeest.html

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2002 gaat de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel van start. Met een tweedaags festival in Musis Sacrum in Arnhem wordt eveneens het 100-jarig jubileum van het Centrum voor Lokaal Bestuur gevierd. Er zal worden teruggeblikt op een eeuw sociaal-democratie, maar natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken op de komende periode. Kortom: Veel gedaan, veel te doen!

Naast tal van lokale helden van de PvdA zullen ook landelijk bekende PvdA-politici, waaronder Wim Kok, Ad Melkert, Jeltje van Nieuwenhoven en Klaas de Vries, deelnemen aan de verschillende debatten, trainingen, quizzen en workshops. Op het feestelijke programma staan verder lezingen van onder meer Geert Mak en Job Cohen en optredens van de nationale topacts BLØF en Ellen ten Damme.

Staatssecretaris Margo Vliegenthart in Salt Lake City

Staatssecretaris van Sport, Margo Vliegenthart, is naar de Olympische Spelen in Salt Lake City om bij de opening van de Winterspelen te zijn. Zij is nauw betrokken bij de Olympische équipe en chef de mission Leo Visser. Dat is niet verwonderlijk, zij heeft gezorgd voor een verdriedubbeling van het sportbudget: van 25 miljoen euro naar bijna 73 miljoen euro.

Sport is voor de PvdA erg belangrijk, zoals bleek tijdens het eerste grote lijsttrekkersdebat dat op 28 januari jongstleden gehouden werd. Er werd gedebatteerd over het sportbeleid voor de komende vier jaar. Ad Melkert zei daar: Ik zie de afgelopen periode als doorbraak voor de sport. Die groei moet worden doorgezet. Zo moeten er volgens Melkert, om onze topsporters internationaal op de hoogste niveau s mee te laten doen, een aantal nieuwe accommodaties gebouwd worden. Overigens is de groei die moet worden doorgezet ook een groei in de breedte. In elke wijk horen daarom trap- en speelveldjes thuis. Daar hebben ze de functie om jongeren in de buurt met elkaar in contact te brengen.

De gedrevenheid van de PvdA staat in schril contrast met gebrekkige aandacht voor sport in het VVD-verkiezingsprogramma. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lijsttrekker Dijkstal daarom verstek liet gaan bij het eerste echte lijsttrekkersdebat. Melkert wond er geen doekjes om: Leuk dat Erica Terpstra en Annemarie Jorritsma met toeters en bellen aanwezig zijn bij de grote sportevenementen, maar het steekt toch een beetje dat de VVD er verder weinig aan doet.'

Volgende week kunt u in deze Nieuwsbrief een column lezen van Margo Vliegenthart over haar belevenissen in Salt Lake City. Daarnaast houdt zij voor het Algemeen Dagblad een dagelijks dagboek bij van haar ervaringen in de Olympische Stad. Deze nieuwsbrief verschijnt iedere vrijdag.
Op http://pvda.nl meer informatie.