---

Ministerie van Defensie



---

JSF-KLu

Kabinet kiest voor deelname verderontwikkeling JSF

08-02-2002

Minister-president Wim Kok heeft vanmiddag (8 februari) tijdens zijn wekelijkse persconferentie bekend gemaakt dat het kabinet heeft besloten deel te nemen aan de verdere ontwikkeling en bouw van de Amerikaanse Joint Strike Fighter. De premier stelde bij zijn persconferentie dat dit besluit ook betekent dat de kans daarmee erg groot is dat de Joint Strike Fighter daadwerkelijk wordt aangeschaft als opvolger van de F-16s van de Koninklijke Luchtmacht. Voor de vervanging die in 2010 moet beginnen - is een bedrag gereserveerd van 5,5 miljard euro. Voorlopig gaat het kabinet uit van de aanschaf van 85 Joint Strike Fighters ter vervanging van de huidige 137 F-16s. Begin volgende week wordt de Tweede Kamer nader geïnformeerd over het kabinetsbesluit.

De minister-president stelde dat deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter goed is voor Defensie, en voor de economie en werkgelegenheid in Nederland. De kosten voor deelname aan de verderontwikkeling bedragen 920 miljoen euro en worden betaald door de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de industrie. Deze kosten worden echter terugverdiend omdat ons land korting krijgt bij een daadwerkelijke aanschaf van de vliegtuigen.

Minister-president Kok noemde de Joint Strike Fighter de kandidaat die qua prijs-kwaliteit vergelijking de beste papieren had en stelde dat dat niet alleen goed was voor de luchtmacht, maar ook voor de industrie. (artist impression:KNVOL)


* Dossier F-16 vervanging