Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 22 januari 2002

Van wild tot gewillig ?
Wat hebben wilde dieren nog met onze huisdieren te maken ?

In de voorjaarsvakantie (9 februari t/m 17 februari) organiseert Safari Beekse Bergen de themaweek "Van wild tot gewillig". De vraag "Wat hebben onze huisdieren nog te maken met hun wilde voorouders?" staat hierbij centraal. In de Safaribussen worden speciale themarondleidingen gegeven en er zijn diverse kinderactiviteiten (waaronder dierenmemory en een vossenjacht). Ook kunnen bezoekers zelf een "wild" huisdier adopteren.

In de eerste stadia van zijn bestaan kende de mens alleen de economie van het in bezit nemen, dwz jagen en verzamelen. Pas later ontstond er een productie economie met akkerbouw en veeteelt. Vanaf toen begon de mens met het domesticeren (tot huisdier maken) van wilde soorten door hen te isoleren en te onderwerpen aan de omstandigheden van het menselijk milieu. De symbiose tussen mens en dier was voornamelijk gericht op intensieve exploitatie van het dier als leveranciers van vlees, melk, eieren, wol en leer. Maar ook functies als waakdier, last-, rij- en trekdier werden in dieren ontdekt. Is een diersoort eenmaal in een menselijke omgeving terechtgekomen dan gaat het proces van domesticatie continu door. De mens blijft bij het fokken van dieren selecteren op de gewenste eigenschappen zoals de melkproductie van koeien. Daar waar een oerrund in haar zoogperiode zo'n 3 liter melk per dag produceerde, geeft een topkoe nu meer dan 80 liter, en dat dagelijks. De wilde kip legt per jaar ca. 12 eieren, maar onze beste leghennen halen tot 400 eieren per jaar.

Naast het fokken van dieren met een economische waarde, houdt men tegenwoordig ook dieren puur voor het plezier. De kat die in het oude Egypte werd gehouden als muizenvanger is nu alleen nog een gezelschapsdier. Onze huidige huishond, afstammeling van de wolf, heeft naast zijn gezelschapswaarde wel nog allerhande andere functies zoals waakdier, blinde geleidehond, speur- en politiehond.

In de themaweek worden speciale rondleidingen in de Safaribussen gegeven. In het park zijn diverse wilde voorouders van onze huisdieren te zien. Bijvoorbeeld de Prezwalskipaarden. Deze wilde paarden zijn de voorouders van de huidige paardsoorten die in manages te vinden zijn. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten zoals het wilde (huis)dieren-memory. Hierbij moeten kinderen bij een huisdier de wilde voorvader vinden. Daarnaast is er een vossenjacht waarbij kinderen in het park moeten speuren naar huisdieren die bij hun wilde variant te vinden zijn. In Safari Beekse Bergen zijn bovendien ook wilde dieren te adopteren. Na adoptie mogen de bezoekers ze niet mee naar huis nemen maar krijgen ze wel veel wetenswaardigheden over hun adoptiedier te horen.

Safari Beekse Bergen is in de voorjaarsvakantie dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen het speciale wintertarief van ¤ 7,71 p.p.

Ingezonden persbericht