Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 5 februari 2002.

Op zaterdag 9 februari wordt door de organisaties in de Vrijplaats Koppenhinksteeg een demonstratie en een open dag georganiseerd, met als motto: geen stad zonder Vrijplaats, Vrijplaats Koppenhinksteeg blijft!

Met de demonstratie willen de organisaties Eurodusnie, de Fabel van de Illegaal, cultureel centrum Bar en Boos aan de gemeente laten weten dat Vrijplaats Koppenhinksteeg voor Leiden behouden moet blijven.

Hert Leidse College van B & W is van plan de Koppenhinksteeg te verbouwen tot bedrijfsruimtes en luxe-appartementen. Tegen dit bouwplan hebben meer dan 600 mensen bezwaar gemaakt. De Vrijplaatsorganisaties en de bezwaarmakers wijzen op het historische karakter van de Koppenhinksteeg: al ruim dertig jaar is het een verzamelplek voor niet-commerciële, tegendraadse culturele en politieke groeperingen. Ook wijzen zij op de duizenden bezoekers die maandelijks gebruik maken van populaire projecten als de Weggeefwinkel en low-budget eetcafe LasVegas. Merendeels komen deze bezoekers uit Leiden. Maar de bekendheid van de Vrijplaats reikt tot ver buiten de stadsgrenzen. De Vrijplaatsorganisaties rekenen er dan ook op dat behalve mensen uit Leiden er ook deelnemers aan de demonstratie van buiten de stad zullen komen.

De demonstratie vangt aan om 14:00 in de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Het wordt een kleurrijke tocht door de stad, die via de Hooigracht, de Breestraat, het Kort Rapenburg, Apothekersdijk, Korte Mare, Oude Singel en Lange Gracht terug naar de Vrijplaats zal lopen. Onderweg vinden er toneelstukjes plaats en zullen vertegenwoordigers van Vrijplaatsorganisaties toespraken houden.

Na afloop van de demonstratie, rond 16:00, vindt er in de Vrijplaats een cultureel programma plaats. Verschillende dichters zullen acte de presence geven, en er zullen filmbeelden van de Vrijplaats worden vertoond. Er kan vanaf 18:00 een biologische maaltijd worden genuttigd, waarna de Amsterdamse "klezmerband" Ot Azoi om 20:00 een optreden zal verzorgen.
's Avonds is er om 22:00 in cultureel centrum Bar en Boos dan nog een optreden van de Amsterdamse skaformatie "De Hardheid".

Meer informatie over de demonstratie en het programma van aanstaande zaterdag kan ingewonnen worden via telefoonnummer 071 5173019 (EuroDusnie), 071 5127619 (Fabel van de Illegaal) of op de dag zelf 071 5136955 of 06 18372618.

Einde persbericht