ERNST AND YOUNG

NEDERLAND REKENT OP KONINKLIJK BEZOEK AAN SALT LAKE CITY

Acht van de tien Nederlanders verwacht dat Kroonprins Willem-Alexander en zijn kersverse bruid Prinses Maxima een bezoek zullen brengen aan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van Ernst & Young. De vijfhonderd geënquêteerden reageerden tevens op een aantal stellingen uit het gisteren gepresenteerde Ernst & Young-rapport 'Goud Verzekerd', dat aanbevelingen bevat om de medaillekansen van Nederland tijdens de Winterspelen te verbeteren.

Met name mannen zijn overtuigd van een koninklijk bezoek aan Salt Lake City. Tegen 78% van vrouwen zei 83% van de mannen er zeker van te zijn dat de kroonprins en Maxima naar de Winterspelen zullen afreizen. Vijftien procent van de ondervraagde vrouwen dacht daarentegen dat de koninklijke huwelijksreis géén bezoek aan de Spelen zou omvatten.

Op de stelling 'De schaatssport in Nederland is te commercieel geworden' zei een kleine meerderheid van de ondervraagden het daar (zeer) mee eens te zijn. Een kwart bestreed deze stelling en twintig procent zei het er noch mee eens noch mee oneens te zijn.

Meer consensus bestaat over de wenselijkheid om tijdens de Winterspelen op méér sporten in te zetten dan alleen op het dominante schaatsen en de enkele andere sport waar Nederlanders nu in Salt Lake City aan meedoen (bobsleeën en snowboarden). Op de stelling 'Nederland zou in meer sporten vertegenwoordigd moeten zijn dan bij de Olympische Winterspelen van Salt Lake City' antwoordde 18% het daar zeer mee eens te zijn en 54% eens. Slechts 8% van de ondervraagden vond het voor Nederland niet nodig aan meer sporten deel te nemen en 15% bleek neutraal. Of het Nederlandse publiek veel ziet in pogingen om uit te gaan blinken op het gebied van curling, zoals in het rapport 'Goud verzekerd' als aanbeveling naar voren kwam, is niet nader onderzocht.

Voor het verbeteren van de Nederlandse medaillekansen tijdens de Winterspelen ziet een groot deel van de bevolking een nadrukkelijke rol voor de overheid weggelegd. 47% van de ondervraagden vindt dat de overheid meer geld te beschikking zou moeten stellen voor betere sportprestaties op Olympische Winterspelen. Iets meer dan een kwart van de geënquêteerden wijst een dergelijke financiële injectie af. Mannen lijken daarover iets meer uitgesproken dan vrouwen: 14% van de mannen zegt het zeer oneens te zijn met meer overheidssubsidie en 15% is het daar 'gewoon' mee oneens.

In het Ernst & Young-rapport 'Goud verzekerd' wordt tevens de mogelijkheid besproken om buitenlandse sporters naar Nederland te halen en hen zelfs het staatsburgerschap aan te bieden, teneinde daarmee de medaillekansen te vergroten. Tijdens de 'insidersbijeenkomst' waarop het rapport gebaseerd is, bleek dit al uiterst gemengde gevoelens op te roepen. Toch konden sommigen zich nog wel iets voorstellen bij deze gedachte. Het Nederlandse publiek is daarentegen glashelder: 48% is het zeer oneens met een actief naturalisatiebeleid en 31% is het oneens, te samen 79%. Slechts 7% van de ondervraagden zei wel wat te voelen voor deze onorthodoxe aanpak van het Nederlandse topsportbeleid.

De enquête van bureau Blauw wordt tijdens de Olympische Winterspelen voortgezet. De Nederlandse bevolking zal dagelijks worden gevraagd om een inschatting van de medaillekansen van individuele leden van het Nederlands Olympisch Team aan de diverse onderdelen. De uitslagen van deze peiling worden voorafgaand aan de betreffende wedstrijden gepubliceerd in het zogenaamde 'Medailleklassement'.

Einde bericht