Korps: Friesland, plaats: Friesland 9-02-2002
Politieberichten van 8/2 (13.00 uur) t/m 9/2 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 13.25 uur werd bij een groot winkelbedrijf aan het Ruiterskwartier een 21-jarige inwoner van Dokkum aangehouden ter zake diefstal. De verdachte nam uit de winkel enkele kledingstukken weg en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. De verdachte werd door het personeel aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De kleding bleef in de winkel achter. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Joure: verkeersgevaarlijk gedrag
Vrijdag omstreeks 16.25 uur werd op de Rijksweg A6 komende uit de richting Lemmer voor het verkeersplein Joure een 31-jarige inwoner van Eelde aangehouden. De man had met zijn auto vanaf Emmeloord op de Rijksweg verschillende autos rechts ingehaald en was vervolgens met hoge snelheid over een parkeerplaats langs de snelweg gereden om op die manier een file te kunnen omzeilen. Het gedrag van de automobilist leidde er toe dat verschillende andere bestuurders geïrriteerd raakten. Toen de verdachte door de politie van de weg werd gehaald, leverde dat van de andere weggebruikers een aantal positieve reacties op. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: kassaroof
Vrijdag omstreeks 17.35 uur vond bij een supermarkt aan de Schrans een kassaroof plaats. Twee mannen kwamen aan de kassa en wilden een cake afrekenen. Toen de caissière de kassa opende, deed één van de mannen een greep in de kassa. Hierbij werden enkele biljetten van 5 en 10 euro weggenomen. Direct daarop renden beide mannen weg. De mannen waren in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, de één was ongeveer
1.80/1.90 meter lang, terwijl de andere een lengte had van 1.70/1.80 meter. De caissière, een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Pepperga: autobrand
Vrijdag omstreeks 17.00 uur reed een 40-jarige inwoonster van Zwolle over de Rijksweg in de richting van haar woonplaats. Zij had net haar splinternieuwe auto opgehaald bij een garage uit Heerenveen. Haar man reed achter haar en zag op een gegeven moment vonken onder de auto van zijn vrouw vandaan komen. Hij waarschuwde daarop zijn vrouw en de auto werd op de vluchtstrook tot stilstand gebracht. De vlammen sloegen toen reeds onder de motorkap vandaan. Er werd nog getracht de brand te blussen, doch dit lukte niet. De brandweer heeft vervolgens de brand geblust, doch kon niet voorkomen dat de auto in zijn geheel uitbrandde.

Bolsward: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 15.15 uur werd een onbekende man op heterdaad betrapt toen hij bij een supermarkt aan de Parkstraat een pakje shag had weggenomen. De verdachte werd meegenomen naar het kantoor. Toen de bedrijfsleider de politie ging bellen, ging de man er vandoor. Hij werd weer vastgepakt, doch de verdachte rukte zich los en gaf de bedrijfsleider een klap. Deze hield daarop de verdachte aan zijn trui vast. Waarop de verdachte zijn trui uittrok en hard hollend, zonder trui, de winkel verliet. De shag bleef achter in de winkel, evenals de trui. De bedrijfsleider, een 22-jarige inwoner van Woudsend, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd in de omgeving niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 17.30 en 19.45 uur werd ingebroken in een woning aan de
2e Koestraat. Terwijl de bewoner boven op bed lag, werd de toegangsdeur van de woning geforceerd. Uit de woning werd een portemonnee met daarin ongeveer 10 euro aan kleingeld en een identiteitskaart weggenomen. Ook de huissleutels werden meegenomen. De eigenaar, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal
Vrijdag tussen 18.00 en 19.30 uur werden vanaf een motorboot, die lag afgemeerd aan de Harlingertrekweg, 6 boeien, blauw, weggenomen. De boot eigendom van een bedrijf uit Echtenerbrug was gehuurd door een 51-jarige Duitser uit Dortmund. De Duitser was even met zijn gezelschap in de stad wezen eten en toen hij terugkwam, werd de diefstal ontdekt. De Duitser heeft aangifte gedaan.

Breezanddijk: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 19.00 uur vond op de Afsluitdijk een aanrijding plaats tussen een personenauto en een vrachtwagen. De bestuurder van een personenauto, een 82-jarige inwoner van Menaldum, reed in de richting Friesland en zag een vrachtwagen, die in dezelfde richting reed te laat en botste tegen de achterzijde van de vrachtwagen, die bestuurd werd door een 36-jarige inwoner van Menaldum. De autobestuurder raakte gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De personenauto moest worden weggesleept.

Sneek: vervelende jongeman
Vrijdag omstreeks 21.55 uur kwam er een melding binnen dat een jongeman, een 19-jarige inwoner van Sneek, op de Hemdijk met zijn auto was ingereden op een groep feestvierders. Bij een school was een jaarfeest aan de gang, waarvoor hij niet was uitgenodigd en dus ook niet naar binnen mocht. De verdachte werd daarop vervelend en reed vervolgens met vrij hoge snelheid op een groepje jongeren in. Vlak voor de groep remde hij. Hij gleed toen iets door en een 19-jarige inwoner van Sneek, werd aan zijn been geraakt. De Sneker raakte niet gewond. Waarschijnlijk werd er ook een fiets beschadigd. De verdachte werd op de Roerdompstraat aangehouden en werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.45 uur werd op de Overstesingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Dinxperlo reed slingerend over de weg. Dit werd gemeld door een automobilist, die deze bestuurder over de Rijksweg had zien rijden. Op de Overstesingel werd de bestuurder aan de kant gezet. Het bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de man 720 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 8 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Gerkesklooster: vernieling
Vrijdag omstreeks 23.45 uur werd in een woning aan de Kerkeboeren een 33-jarige inwoner van Harkema aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had kort daarvoor de ramen van de woning van zijn ex-vriendin vernield. De vrouw, een 41-jarige inwoonster van Gerkesklooster, was daarop uit de woning gevlucht. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte was vervelend en gedroeg zich agressief. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.55 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 55-jarige inwoner van Noardburgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.25 uur werd op de Dr. Boumaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Workum: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 00.05 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Sudergoawei in de richting Balk. Op een gegeven moment kreeg de bestuurder, een 23-jarige inwoner van Balk, een bericht op zijn mobieltje. Hij lette vervolgens even niet op de weg en kwam met zijn wielen in de berm. Bij de daarop volgende stuurcorrectie raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste tegen een paal en kwam vervolgens in de berm tot stilstand. De bestuurder bleek bovendien gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 440 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Twijzel: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.10 uur werd op de Mounewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van zwaagwesteinde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 330 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Deinum: inbraak woning
Vrijdag tussen 07.45 en 21.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Trekwei. Een raam van de woning werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een videocamera en gouden sieraden weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Deinum, heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen; onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.25 uur werd op de Molenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Aldeboarn: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd op de Beetsterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Aldeboarn, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 725 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: rijden tijdens ontzegging
Zaterdag omstreeks 02.35 uur werd op de Bernhardlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Steggerda, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Het bleek dat de man een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 29 juli 2002. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Elsloo: aanrijding met gewonden
Vrijdag omstreeks 23.55 uur vond op de Tronde een eenzijdig ongeval plaats. Een personenauto kwam uit de richting Elsloo en vloog bij de eerste bocht in de weg uit de bocht. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Oudehaske en een inzittende, een 30-jarige inwoner van Terherne, werden uit de auto geslingerd. Beiden raakte gewond. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar een bloedproef van de man is genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De inzittende werd overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. De auto werd totaal vernield.

Oldeberkoop: onder invloed
Zaterdag omstreeks 05.35 uur werd op de Heerenveenseweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Tijnje, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 520 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Tevens bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard, dus was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Franeker: inbraak woning
Zaterdag tussen 02.30 en 08.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Laene. Aan de achterzijde werd een bovenlicht vernield. Uit de woning werd een portemonnee, inhoudende twee bankpasjes en ongeveer 100 euro, weggenomen. De bewoner, een 47-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272