Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 9-02-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 13.50 uur

Man aangehouden na aantreffen hennepplantage

MIJDRECHT Op vrijdagochtend omstreeks 10.10 uur is de politie bij toeval gestuit op een hennepplantage in een woning in de wijk Molenland.

Politiemensen belden aan om navraag te doen over een gehuurde bestelbus die daar voor de woning stond. Na opening van de voordeur door de bewoner roken de politiemensen wel een heel erg sterke weedlucht. De politiemensen wilden daarop een nader onderzoek instellen, maar de toegang tot de woning werd geweigerd.

Nadat door de hulpofficier van justitie een machtiging was uitgeschreven om zonder toestemming van de bewoner binnen te mogen treden, ontdekten de politiemensen een in werking zijnde hennepplantage in een slaapkamer op de eerste verdieping. In een aangrenzende kamer werden gedroogde hennepplanten, verpakte toppen en veel materiaal aangetroffen die verband houdt met het kweken van weed.

Alle voorwerpen, met uitzondering van de assimilatielampen en de plantentoppen, zijn inmiddels op last van justitie vernietigd. Ook bleek dat sprake was van het illegaal aftappen van stroom waarop personeel van het elektriciteitsbedrijf de stroom afsloot. Een aangifte van diefstal/verduistering van stroom zal worden opgenomen.

De 27-jarige bewoner werd aangehouden en ingesloten in het bureau.

Mannen aangehouden

WOERDEN Een 23-jarige man uit Oudewater en een 19-jarige man uit Utrecht zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden op verdenking van inbraak.

Surveillerende politiemensen zagen de twee mannen in een auto rijden over de Polanerbaan en stelden een onderzoek in. In de auto werd een beeldscherm met computer, een betonschaar en een breekijzer aangetroffen. Ook lag er een kapot geknipte staaldraad bij.

Na ingesteld onderzoek bekenden de twee kort daarvoor te hebben ingebroken in het Hofpoortziekenhuis.

Na verhoor kreeg de man uit Oudewater een dagvaarding en werd daarna in vrijheid gesteld. De 19-jarige Utrechter zit nog vast en wordt maandag 11 februari voorgeleid aan de officier van justitie.

Brand in woning

MAARSSEN Vrijdagmiddag kort na twaalf uur brak er brand uit in een woning aan Bloemstede. Nadat de gewaarschuwde brandweer ter plaatse was, werd de voordeur geforceerd. De brand was na ongeveer twintig minuten onder controle. Er bevond zich niemand in de woning. Uit voorzorg verlieten de bewoners van de aangrenzende woningen hun woningen.

Uit onderzoek bleek dat de brandhaard zich bevond in het matras van de slaapkamer en bestond het vermoeden dat de brand vermoedelijk is ontstaan door het roken in bed. De later ter plaatse gekomen bewoner bevestigde dit vermoeden. Personeel van stichting Salvage kwam ter plaatse en trof de eerste maatregelen.

Brand in woning

MAARSSEN - Vrijdagmiddag omstreeks 15.50 uur brak er brand uit in een woning aan Zebraspoor. Ter plaatse gekomen politiemensen stelden een nader onderzoek in.

De brand bevond zich op de overloop van de eerste verdieping in een C.V.-ruimte. De stroom en de gastoevoer werd uit voorzorg afgesloten. Er was sprake van een behoorlijke rookontwikkeling. De gewaarschuwde brandweer was snel ter plaatse en hadden na ongeveer tien minuten de brand onder controle.

De bewoonster en haar dochtertje, die in de woning aanwezig waren toen de brand uitbrak, klaagden over pijnlijke longen maar konden na bezoek aan de huisarts weer naar huis.

Omdat de C.V.-ruimte was voorzien van een brandvertragende deur, bleef de brandschade beperkt. Wel ontstond rook- en roetschade in de woning. Het vermoeden bestaat dat de brand is begonnen in een niet goed werkende wasdroger.
Personeel van de stichting Salvage nam de eerste maatregelen.

Politie waarschuwt voor wisseltruc
WOERDEN - De politie waarschuwt met de name de DoehetZelf-winkels voor een man en een vrouw met een Aziatisch uiterlijk.

De twee kochten in een DoeHetZelf-winkel aan de Finse Golf een aantal artikelen en rekenden die bij de kassa af. In een enkel geval wilde de man dat doen met Amerikaanse dollars, maar toen die werden geweigerd, betaalde de man uiteindelijk met een bankbiljet van 50. Echter toen wilde de man bankbiljetten terug hebben die met een bepaalde letter begonnen. Ook haalde de man zelf zomaar biljetten uit de kassalade, gaf die later wel terug, maar toen bleek de kassa toch niet meer te kloppen.

Het signalement van de man: licht getinte huid, vermoedelijk Aziatisch uiterlijk, ongeveer 1.70 m., iets gezet postuur, kort gedekt haar. Was gekleed in een donkerkleurig pak, licht overhemd met stropdas. Hij sprak de engelse taal, maar mogelijk dat hij wel de nederlandse taal verstaat.

De vrouw heeft ook een licht getinte huid, vermoedelijk Aziatisch, mogelijk moedervlek in het gelaat, ongeveer 35 jaar, kleiner dan de man, opgestoken haar, redelijk gezet (mollig type). Gekleed in een wollen trui, bruin colbert. De vrouw houdt zich op de achtergrond.

Het vermoeden bestaat dat de twee al meerdere malen op deze wijze hun wisseltruc met succes hebben toegepast bij diverse soortgelijke bedrijven in de regio.