Gemeente Appingedam

6-2-2002 Installaties en videofilms in Frontaal


APPINGEDAM - Onder de titel 'In het voorbijgaan' zijn in Frontaal van 10 februari tot en met 3 maart twee installaties en vier korte videofilms te zien van de, in Groningen woonach-tige kunstenares Dette ten Doeschate. De opening vindt plaats op zaterdagmiddag 9 februari om 17.00 uur.
Dette ten Doeschate (1958) studeerde in 1988 af aan de Acade-mie Minerva te Groningen in de schilderkunst. In de loop van de jaren '90 ging ten Doeschate, naast het schilderen op haar atelier, steeds vaker naar buiten om op het terrein achter haar atelier, aan het strand, in de zee, in een land-schap - Spanje, Marokko - met materialen die ze ter plekke aantrof én met zich meebracht, environments te maken: natuur-lijke materi-alen, maar ook door machines of mensenhanden vervaardigde producten in een natuurlijke of cultureel/functi-oneel bepaalde omgeving.
Daarnaast ging Dette ten Doeschate met de camera beelden vastleggen die anderen voor haar 'geënsceneerd' hadden, in tuinen en om campings. Inmiddels zijn de environments naar een door muren begrensde ruimte verplaatst en zijn het installa-ties geworden: de materialen waarmee ten Doeschate haar ideeën vormgeeft komen van kringloopwinkels, rommelmarkten, groothan-dels, bloemisterijen. Ten Doeschate's installaties stralen op het eerste gezicht een zekere melancholie uit, een droefheid om het vergankelijke van het bestaan, maar daarachter doemt een beeld van tijdloosheid op en een gevoel van continuïteit: nog lang na ons zal de menselijke geschiedenis zich in steeds veranderende vormen herhalen terwijl de natuur haar onver-stoorbare cyclus toont. Openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur aan de Oranjeweg 10a, Appingedam.