Ingezonden persbericht

Embargo: 10 February 2002

NIKE MERCURIAL VAPOR:
ULTRALICHTE VOETBALSCHOEN VAN 196 GRAM

Henry, Ronaldo, Nakata en Van Nistelrooy op Nike's meest innovatieve en lichte voetbalschoen ooit

Nike introduceert de Mercurial Vapor, de meest innovatieve en lichte voetbalschoen die Nike ooit heeft ontwikkeld. Ontworpen voor het Wereldkampioenschap in 2002, is de Mercurial Vapor de ultieme schoen die spelers helpt hun snelheid, behendigheid en balgevoel te vergroten op het grootste podium ter wereld.

De Mercurial Vapor rekent af met kenmerken van een traditionele voetbalschoen. De schoen combineert een technologische doorbraak met een fantastisch uiterlijk. Bovendien weegt de schoen slechts 196 gram - zonder aan stabiliteit, comfort en functionaliteit in te boeten.

De ontwerpers van Nike hebben de traditioneel platte leest van een voetbalschoen vervangen door de schoen te vormen naar de anatomische kenmerken van de voet. Zo wordt een ideale pasvorm gegarandeerd zonder concessies te doen aan stabiliteit en grip. Voetbalschoenen hebben een laag profiel zodat spelers snel en behendig kunnen zijn, maar voetballers hebben ook een goede bescherming nodig tegen de hoge druk die de hiel van het standbeen te verduren krijgt tijdens het schieten. Het contourontwerp van de Mercurial Vapor heeft een hielbescherming van zacht materiaal om de hiel te beschermen. De druk op de hiel is daarom beduidend minder.

NikeSkin
Geïnspireerd op de anatomische vormen van de voet, voegt NikeSkin materiaal zich helemaal naar de contouren van de voet, zonder aan kracht of aan structuur te verliezen. NikeSkin is een duurzaam soort kunstleer, waarbij extra materialen om de levensduur te verlengen overbodig zijn. Daarmee is de dikte van het materiaal van het bovenwerk met 3 millimeter teruggebracht. De afstand tussen bal en voet is daardoor teruggebracht. Gevoegd bij het superzachte gevoel dat de NikeSkin geeft, resulteert dit tezamen in een ultiem balgevoel en -controle. Testen met meer dan 200 verschillende spelers maakten bovendien duidelijk dat NikeSkin geen water opneemt en 50 procent duurzamer is vergeleken met synthetische leersoorten.

"Nike is een voetbalmerk, daarom begrijpen we de behoefte van spelers aan innovatieve producten die hen in staat stellen op het hoogste niveau te presteren", legt Mercurial Vapor Ontwerper Peter Hudson uit. "We hebben drie jaar onderzoek gewijd aan de Mercurial Vapor. We zijn uitgegaan van het dwingende functionele principe om een ultralichte voetbalschoen te maken, zonder daarbij concessies te doen aan welke kwaliteitseis dan ook. Een schoen die de lat voortaan hoger zal leggen als het gaat om de verwachtingen van voetballers zowel op functioneel als op esthetisch niveau."

"Het lichte gewicht van de schoen is haast niet te bevatten. Tijdens het passen pakten spelers als Ronaldo en Henry een Mercurial Vapor in de hand in de verwachting een bepaald gewicht te gaan voelen. Maar hun gezichten verraadden hun enorme verbazing toen ze voelden hoe licht de schoen in werkelijkheid is. Ze draaiden de schoen rond in hun handen met het ongeloof in de ogen", vertelt Hudson.

NikeSnap
De Mercurial Vapor is uitgerust met de revolutionaire NikeSnap technologie, een totaal nieuw en exclusief systeem dat spelers in staat stelt om de lengte van hun noppen in luttele seconden af te stellen. NikeSnap is 50 procent lichter dan het conventionele systeem. Bovendien beschikken spelers bovendien zo over het allersnelste SG noppen-verstelsysteem dat er in het voetbal bestaat. Het verstelsysteem kent drie verschillende noppenlengtes: 4,5 mm, 6,5 mm en 8,5 mm. Elke lengte is geschikt voor een andere ondergrond.

Nike levert de ultieme voetbalschoen voor een lichte pasvorm, functie en stijl in de door Italiaanse handen gemaakte Mercurial Vapor. Nike wijdde drie jaar aan onderzoek en ontwikkeling, meer dan 2000 testuren met ruim 200 spelers in de wereld en een fulltime productie- en ontwerpteam van acht personen voor de schepping van de Nike Mercurial Vapor.

Voorafgaand aan het Wereldkampioenschap 2002 zullen Thiery Henry, Claudio Lopez, Ronaldo en Nakata vanaf nu de Mercurial Vapor op het veld dragen en Europese verdedigers kwellen en hen alvast laten voelen wat hen in Japan en Korea te wachten staat.

Mercurial Vapor SG (196 gram)
Mercurial Vapor FG (198 gram)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mehul Patel, Bulletin International op telefoonnummer +44 207 278 6070 of per e-mail: mehul.patel@uk.bulletin.com

BULLETIN INTERNATIONAL LTD