Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Het klimaat van Indonesië: slachtoffers door zware moessons

Het dodental als gevolg van de zware moessonregens op de Indonesische archipel is volgens meteonet de afgelopen dagen tot meer dan 140 opgelopen. Vooral de eilanden Java, Bali en de grote en kleine Sunda-eilanden maken melding van plaatselijk zware overstromingen en aardverschuivingen. De meeste regen viel begin februari in het westen van Java en op de eilanden oostelijk van Bali en Lombok. Meer dan de helft van de binnenstad van Jakarta kwam blank te staan door de ergste overstromingen in 30 jaar.

Neerslagcijfers, periode 1 t/m 6 februari:
Besar (Sumbawa): 337 mm (129 mm op 3-2).
Kupang (Timor): 310 mm (waarvan 240 mm op 5-2)
Banyuwangi (Oost-Java): 231 mm (125 mm op 2-2)

Het weer is in Indonesië, dankzij het tropisch klimaat, heel anders dan in ons land. Het hele jaar door is het in het grootste deel van het land 's middags ongeveer 30 graden en 's nachts 22 tot 25 graden. Bovendien is het er zeer vochtig vooral aan de kusten en in het laagland. De temperatuur van het zeewater ligt tussen 26 en 29 graden.

In het warme, vochtige klimaat valt met uitzondering van het oosten van Indonesië veel regen, veel meer dan de 800 mm jaarlijks in Nederland. Zo valt er op Sulawesi 3000 mm in een jaar en Sumatra komt lokaal boven de 4000 mm uit. Delen van Indonesië zijn de meest onweersrijke van de wereld. Bogor op Java heeft met jaarlijks 322 onweersdagen bijna elke dag onweer. De buien vallen vooral in de namiddag, de ochtenden zijn vaak zonnig en droog.

Regen valt vooral in de periode november-maart. De maanden juni-september zijn zeer droog in het midden en oosten van Java, op Bali, het zuiden van Sulawesi, Flores en Timor. Vanaf oktober neemt de regen vanuit het westen toe: de regentijd begint in Sumatra en loopt dan door naar het oosten. De moessonregens vallen in de maanden november-maart. In het zuiden van Sumatra bijvoorbeeld valt dan maandelijks tussen 400 en 700 mm, tegen 10 tot 15 mm in augustus en september.

In de noordelijk gelegen delen van Indonesië valt het hele jaar veel regen, maar van juni tot september regent het er wat minder. De zwaarste regen valt hier van december tot maart, maar de hoeveelheden (tussen ongeveer 100 en 400 mm in de maand) variëren sterk met de hoogte en de richting van de bergen. Vooral de west- en zuidkust zijn nat.

Wateroverlast en overstromingen in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 10 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI