Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 10 februari 2002

België moet de oprichting en de erkenning van de Palestijnse staat bij EU-partners onmiddellijk afdwingen


Vorige donderdag ontving het Belgisch Parlement de Palestijnse Minister van Cultuur en Informatie A.Rabbo en de gewezen Israëlische Minister van Justitie en mede-architect van het Oslo-vredesproces Y.Bellin, die steun kwamen vragen voor hun Vredescoalitie. Dit is een belangrijke groep toppolitici van beide landen, die buiten het groeiend geweld tussen de Palestijnse gebieden en Israël om, de sinds Oslo bestaande vredescoalitie tracht gestalte te geven. Ook in Israël zelf manifesteert de vredesbeweging zich terug meer en meer en weigert zelfs een grote groep reserve-officieren nog langer "dienst te doen" in de bezette gebieden. Dit bezoek valt samen met de Italiaanse restricties op de Israëlische import, de Franse kritiek op de "blinde steun" van VS-President Bush aan de represssiepoltiek van de Israëlische Premier Sharon om de invloed van president Arafat te verzwakken, en het EU-rapport van het Spaans voorzitterschap te Caceres waarin verkiezingen en een onmiddellijke erkenning van de Palestijnse staat worden voorzien.
Agalev steunt deze strategische ommezwaai van de EU ten volle en wijst op het fel contrast met het "harde" VS-standpunt, dat de agressiviteit van de regering-Sharon steunt die President Arafat politiek tracht "uit te schakelen" en tegelijk ook verkiezingen in Palestina afwijst. Beide standpunten zijn voor Agalev totaal in tegenspraak met de internationale rechtsorde.
Agalev roept Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel dan ook op het Spaanse voorzitterschap terzake ten volle te steunen en de EU-partners, die dit vooralsnog niet doen, te gaan overtuigen dat de vrede er enkel kan komen als de wapens en de vergeldingsacties zwijgen, de democratie een kans wordt gegeven en het extremisme aan beide zijden gezamenlijk wordt bestreden. Agalev vraagt België:

1. om in de Palestijnse gebieden verkiezingen te helpen organiseren en naar de EU een duidelijke vraag te richten om hetzelfde te doen en nadat de Palestijnen hun onafhankelijkheid hebben uitgeroepen, dit dan ook onmiddellijk te erkennen.

2. de EU te verzoeken van Israël schadevergoeding te eisen voor de vernielde EU-investeringen.

3. de Palestijnse vertegenwoordiger in Belgie een diplomatieke status te verlenen.

4. vanaf nu het toezicht op de settlement-producten verstrengen en eventueel te sanctioneren, en zo nodig de associatie-akkoorden op te schorten.
5 . openlijk steun te verlenen aan de "Vredescoalitie" van de ministers Rabbo en Bellin.

6 . bij de VS officieel protest aan te tekenen tegen hun steun aan Sharon voor de "uitschakelingstechniek" van president Arafat.

Michiel Maertens, senator, Ondervoorzitter Parlementaire Palestinagroep tel. 051-55 53 43 0477-49 41 01
Leen Laenens, kamerlid

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/ persteksten : http://www.agalev.be/pers/