Ingezonden persbericht


Programma Studium Generale
Maandag 11 februari 2002, 20.15 uur
Het eeuwige vijandbeeld

Er lijkt in de huidige maatschappij geen plaats meer voor politieke tegenstanders; men is óf vriend óf vijand van elkaar. Voor een maatschappij die wordt bepaald door economische en commerciële krachten, gaat dit gegeven in ieder geval op constateerde de rechtsfilosoof Carl Schnitt al in 1932. In zo'n omgeving ontstaan scherpe vriend- en vijandbeelden die scheidslijnen door de wereld trekken. Kunnen we niet zonder vijandbeeld? De gebeurtenissen op en na 11 september 2001 lijken daar de illustratie van. Staten kunnen baat hebben bij een dergelijke polarisatie en deze zelfs stimuleren: "You're with us or with the terrorists... " Wat zijn de oorzaken van de vorming van vijandbeelden en welke functies vervullen deze? Wat is de rol van de pers hierbij?

Door drs. L. Wecke,
oud-directeur van het Centrum voor internationale conflictanalyse en conflictmanagement, KUN, waaraan hij nog steeds als senior-medewerker is verbonden.

Delft University Press Publicaties

De Delft University Press (DUP) is een onderdeel van de Bibliotheek van de TU Delft en geeft onderzoeksresultaten van wetenschappers van de TU Delft uit. Naast deze onderzoekresultaten geeft men bovendien publicaties (o.a. beschouwingen) uit die voor Delfts onderzoek en het wereldwhbeijde technisch-wetenschappelijke onderzoek relevant zijn. De publicaties verschijnen onder drie imprints: DUP Science, DUP Blue Print en DUP Satellite.

DUP geeft 3 elektronische tijdschriften uit:
European Journal of Transport and Infrastructure Research (http://ejtir.tudelft.nl)
International Shipbuilding Progress (http://isp.tudelft.nl) Journal of Design Research (http://jdr.tudelft.nl)

Publicaties kunnen worden besteld bij de afdeling klantenservice van de BTUD:
Telefoon 015-27 856 78
Fax: 015-27 857 06
e-mail: info@library.tudelft.nl

Afkortingen

BK Faculteit Bouwkunde
CiTG Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen ITS Faculteit Informatietechnologie en Systemen
TNW Faculteit Technische Natuurwetenschappen
LR Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
OCP Faculteit Ontwerp, Constructie en Productie
TBM Faculteit Techniek, Bestuur en Management