SP

Kantonrechter haalt rechtsbescherming langkampeerders onderuit

11 februari 2002

Door de uitspraak van een kontanrechter in Terborg dreigt de rechtsbescherming van langkampeerders ernstig ondermijnd te worden. De rechter besloot in een geschil tussen de kampeerders van camping Idink in Sinderen (Gld) en de nieuwe eigenaar Gerand BV, dat de Recron-voorwaarden 1998 alleen van toepassing zijn als hier in het contract voor een staanplaats expliciet naar verwezen wordt. Het grootste deel van de recreanten staat echter al tien jaar of langer op een camping, dus hun contract verwijst nog naar de oude voorwaarden. Als de uitspraak van de kantonrechter in hoger beroep stand houdt is het convenant dat in 1998 is afgesloten tussen Recron, ANWB en Consumentenbonde voor 95% van de kampeerders verworden tot een dode letter.
Staatssecretaris Faber heeft vorig jaar, na vijf jaar aandringen door Tweede Kamerlid Poppe (SP), toegezegd de rechtsbescherming van langkampeerders te verbeteren. Poppe heeft haar inmiddels via schriftelijke vragen verzocht om op korte termijn in overleg met de Recron het porbleem met de rammelende contracten op te lossen.

Aanleiding voor de uitspraak van de kantonrechter is de overname van de familiecamping Idink in Sinderen (gemeente Wisch) door Gerand BV. Dat bedrijf wil het terrein herstructureren tot chalet/bungalowpark. De oude eigenaar liet de kampeerders in 2001 weten dat jaarcontracten niet meer verlengd zouden worden. De herstructurering is in strijd met het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland, dat de gemeente Wisch al liet weten niet mee te zullen werken aan de omzetting van de camping in chalets/bungalows. Desondanks zet Gerand BV, met steun van de gemeente Wisch, haar plannen gewoon door.
In september 2001 schreef Gerand BV de kampeerders dat ze per 31 december hun staanplaats ontruimd moesten hebben. 30 kampeerders wendden zich hierop tot de geschillencommissie Recreatie. De commissie zei echter het geschil niet behandeling te kunnen nemen, omdat de nieuwe eigenaar Gerand BV geen lid is van de branche-vereniging Recron. De kampeerders vermoeden dat dit een bewuste taktiek is van Gerand om zich te kunnen onttrekken aan het oordeel van de geschillencommissie. Vervolgens wenden de kampeerders zich tot de kantonrechter, die op 24 januari uitspraak deed: bij oude contracten zijn niet de Recron-voorwaarden van 1998, maar die van 1987 van toepassing. Het gevolg is dat kampeerders binnen drie maanden van een camping, waar ze soms al 25 jaar staan, afgegooid kunnen worden. Inmiddels zijn de kampeerders in beroep gegaan tegen de uitspraak, maar Poppe wil dat de staatssecretaris nu al maatregelen neemt om het lek in de rechtsbescherming te dichten.

Inlichtingen: Remi Poppe, tel.(06) 53359394 Paulus Jansen, tel. (06) 51844755

11 feb 02 11:02