FNV

Vakcentrales: verbiedt concurrentiebeding
FNV Voorlichting - Publieksinfo@vc.fnv.nl

De vakcentrales FNV, CNV en Unie mhp willen een verbod op het concurrentiebeding. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De kabinetsvoorstellen voor aanpassing van het concurrentiebeding deugen niet. Zij treden het grondwettelijke recht van arbeidskeuze met voeten. Dat is de strekking van een woedende brief van de drie vakcentrales. FNV, CNV en Unie mhp. Zij dringen bij de Tweede Kamer aan op een verbod op het concurrentiebeding.

"Vier jaar hebben we moeten wachten op het wetsvoorstel en het resultaat stelt ons bijzonder teleur", schrijven de vakcentrales met gevoel voor understatement. Niet alleen pakken de voorstellen nog nadeliger uit dan een eerder voorstel van het vorige kabinet. Zij bieden ook minder bescherming voor werknemers dan regelingen in omringende landen.

De drie vakcentrales vinden dat werkgevers nu al meer dan genoeg beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie door voormalige werknemers Zo kunnen zij te allen tijde naar de rechter stappen. De praktijk leert dat dit een adequaat middel is. Maar ook bestaat er de mogelijkheid van een opleidings-, relatie- en geheimhoudingsbeding. Genoeg alternatieven dus, aldus de vakcentrales.

Zij constateren dat concurrentiebedingen zeer veel en steeds vaker worden gesloten. Zelfs als het gaat om niet zulke voor de hand liggende beroepen als schoonmaker, winkelbediende of textielarbeider. Bovendien blijkt uit onderzoek van het instituut Research voor Beleid dat veel werknemers vanwege een concurrentiebeding kopschuw worden om zich te begeven op de arbeidsmarkt. De vakcentrales schrijven dan ook: "Door de werknemer te dwingen om hetzij naar een andere sector over te stappen, hetzij vast te roesten in zijn huidige functie, blokkeert het concurrentiebeding creativiteit en innovatievermogen. En het leidt tot kapitaalvernietiging van 'human capital'."

Conclusie van FNV, CNV en Unie mhp: onze benadering leidt tot meer marktwerking, meer deregulering en meer wetgevingskwaliteit.

11 februari 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl