Korps: KLPD, plaats: Driebergen 11-02-2002
KLPD-ers in actie tijdens oranjehuwelijk

De huwelijksdag van kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima is zonder problemen verlopen. Regiopolitie en KLPD, recherche- en uniformdiensten, weg, water, lucht en spoor waren met één en hetzelfde doel bezig: het koninklijk paar een veilige dag bezorgen.

Speciaal voor het koninklijk huwelijk heeft het KLPD de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) in het leven geroepen. Alle twaalf operationele diensten van het KLPD waren hierbij in meer of mindere mate betrokken. De ere-escorte van de Dienst Levende Have Politie begeleidde de koets. De omgeving rond de rijtoer was van tevoren gecheckt door explosievenhonden.

De Dienst Waterpolitie hield extra verscherpt varend toezicht rond het Amstelhotel. Bij de Beurs van Berlage en hotel Krasnapolsky zijn bomchecks uitgevoerd. De veiligheid van de gasten die in de hotels verbleven, was gewaarborgd. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zorgde ervoor dat belangrijke gasten geen moment in gevaarlijke situaties terechtkwamen. Om rellen of problemen rond het spoor te voorkomen, zette de Dienst Spoorwegpolitie extra personeel in.

Vanuit de lucht

De politie beveiligde niet alleen vanaf het land en het water, maar ook vanuit de lucht met het nieuwe type helikopter MD 902-Explorer. Het was de eerste grote opdracht voor de helikopter. De helikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie hield een voorverkenning van de routes om snel een beeld te krijgen van de werkelijkheid. De helikopter hield de daken in de gaten en maakte een overzichtsbeeld van actievoerders op de grond. Mochten actievoerders problemen opleveren, dan kon de ME snel ingezet worden.