Aventis Pharma zet Ariba Buyer in voor besparing inkoopkosten

Enterprise Spend Management-toepassing geïmplementeerd binnen 11 weken

Hoofddorp, 11 februari 2002 Aventis Pharma (NYSE: AVE) gaat, na een implementatieperiode van slechts elf weken, op een drietal grote locaties live met de Ariba Buyer e-Procurement oplossing. Ariba Buyer, onderdeel van de Ariba Enterprise Spend Management-toepassing, zorgt ervoor dat de inkoop van producten en diensten beter kan worden beheerst en aangestuurd, door wereldwijd in te kopen bij een beperkt aantal voorkeursleveranciers. Het gebruik van deze toepassing verlaagt de kosten, stroomlijnt de processen en verbetert relatie met leveranciers.

Ariba Buyer is geïntegreerd met de diverse Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen van Aventis Pharma. Momenteel is de software in gebruik bij het hoofdkantoor van Aventis Pharma in Frankfurt, in het Noord-Amerikaanse hoofdkantoor in Somerset en in de productievestiging Neuville-sur-Saone in Frankrijk. Aventis Pharma heeft zich initieel beperkt tot zes verschillende productcategorieën. De komende maanden zullen hier meer categorieën aan toe worden gevoegd. Aventis Pharma implementeert de toepassing momenteel op nog eens 12 locaties en aan het eind van dit jaar zal deze operationeel zijn in alle vestigingen in Noord-Amerika, Brazilië en Europa. In totaal zullen zo n 20.000 werknemers gebruik maken van de software.

Vanaf het begin hebben we ambitieuze doelen gesteld voor de implementatie van Ariba Buyer. Tot op heden zijn we erg tevreden met het resultaat, aldus Jacques Barrailler, hoofd van Global Purchasing bij Aventis Pharma. We hebben vooraf de markt grondig onderzocht, waarbij Ariba voor ons als beste keus naar voren kwam. Niet alleen door de getoonde resultaten bij andere grote bedrijven, maar ook door de kennis en ervaring in de farmaceutische industrie. Om de beste oplossing te creëren en om de kennis binnen Aventis te maximaliseren, maken we gebruik van de expertise van Ariba, PWC Consulting en Aventis. We hebben de efficiency reeds sterk kunnen verbeteren en kosten kunnen terugbrengen. We verwachten dat de oplossing uiteindelijk aanzienlijke kostenbesparingen oplevert, hetgeen we zullen terugzien in onze eindresultaten.

Aventis Pharma maakt tevens gebruik van Ariba PunchOut, een toepassing waarmee gebruikers naadloos toegang hebben tot de websites van leveranciers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Ariba Supplier Network. Op deze manier kan eenvoudig inkoopinformatie worden ingewonnen, om vervolgens terug te keren naar de Ariba Buyer applicatie en de aankoop te bevestigen. Het Ariba Supplier Network is s werelds grootste en meest gebruikte handelsnetwerk en zorgt ervoor dat de samenwerking tussen afnemers en leveranciers transparant is.

Ariba Spend Management in de farmaceutische industrie

Negen van de top 10 farmaceutische bedrijven ter wereld vertrouwen op de oplossingen van Ariba Spend Management om hun sourcing- en inkoopproces te automatiseren en te stroomlijnen. Van het analyseren van uitgaven en het onderhandelen over contractvoorwaarden tot en met het kiezen van leveranciers en het uitvoeren van betalingen.

Met de Ariba Spend Management-oplossing kunnen farmaceutische inkopers de aankopen door de gehele organisatie heen coördineren. Hierdoor kan gezamenlijk worden ingekocht en kunnen lagere prijzen worden bedongen. Tevens zorgt de transparantie van het systeem ervoor dat trends sneller worden herkend en het verloop van uitgaven beter kan worden gevolgd, waardoor nauwkeuriger voorspellingen kunnen worden gedaan. Automatische notificaties bij het bereiken of overschrijden van een maximumbudget zorgen ervoor dat voor het management direct inzicht heeft in alle uitgaven. Dit is een kritisch aspect als het gaat om het verbeteren van uitgavenbeheer (spend management) door de gehele organisatie. Besparingen die hiermee worden gerealiseerd, kunnen worden geïnvesteerd in meer strategische activiteiten, zoals onderzoek naar nieuwe samenstellingen of medische apparatuur, het afhandelen van vereisten van internationale wet- en regelgeving, of het in de markt zetten van nieuwe producten.


---

Over Aventis
Aventis wil de kwaliteit van het leven verbeteren door het ontwikkelen van innovatieve farmaceutische producten. In 2000 heeft Aventis een omzet behaald van 22,3 miljard Euro. Het bedrijf heeft ongeveer 92.500 mensen in dienst. Het hoofdkantoor is gevestigd in Straatsburg in Frankrijk.