Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN BELINFANTE EN BARTH (BEIDEN PvdA) AAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Kent u het artikel "Muziekonderwijs bloeit als nooit tevoren"? (1)

2. Wat is uw oordeel over de stellingname dat de bestaande muziekscholen ten gevolge van het bestaande subsidie- en lesgeldsysteem in combinatie met de positie van de docenten in een noodlijdende situatie verkeren?

3. Wat is uw oordeel over het nieuwe beleid van de gemeente Dieren om twee stichtingen op te richten, waarvan er één het muziekonderwijs verzorgt en waarvoor de docenten voor eigen rekening werken en er één de faciliteiten voor de docenten verzorgt? Bent u bereid dit voorbeeld als "good practice" in overleg met de VNG te benadrukken of op andere wijze ter kennisname aan de muziekscholen te doen toekomen?

4. Wat is uw oordeel over de stellingname dat een meer zelfstandige positie van de muziekdocent de kwaliteit van het onderwijs verhoogt, en de druk op de financiële middelen en de afhankelijkheid van subsidies vermindert? Indien u hiermee instemt, op welke wijze kan een meer zelfstandige positie van de muziekdocent gestimuleerd worden?

(1) VNG-Magazine, 18 januari 2002, blz. 12 en 13