SBBR

SBBR zal de verkoopplannen voor RNA steunen in de bava

Rotterdam, 11 februari 2002

SBBR zal de verkoopplannen voor RNA steunen in de bava

Stichting Belangenbehartiging Beleggers Rodamco North America N.V. ('SBBR') heeft kennis genomen van het vandaag door Rodamco North America ('RNA') openbaar gemaakte informatiememorandum. In het memorandum worden de details beschreven van de voorgenomen verkoop van activa en passiva door RNA aan drie partijen, Simon Property Group, The Rouse Company en Westfield America Trust (hierna: 'de Transactie'). Na de verkoop van de activa en passiva zal RNA worden geliquideerd en kunnen aandeelhouders een uitkering tegemoet zien van tenminste EUR 53 per aandeel.

SBBR steunt de Transactie om de volgende redenen.


1. Alle aandeelhouders krijgen de gelegenheid hun belang te gelde te maken en worden gelijk behandeld. Op deze twee punten is het beleid van SBBR vanaf het begin gericht geweest.


2. De verwachte uitkering is hoger dan het bedrag per aandeel dat ABP in augustus 2001 ontving toen zij een belang van 23,9% in RNA verkocht aan Westfield Holdings.


3. Hoewel het bedrag van EUR 53 niet gekwalificeerd kan worden als spectaculair ligt het thans geboden bedrag per aandeel substantieel boven de beurskoers van EUR 42,85 op 24 augustus 2001, vlak voor het moment dat Westfield het belang van ABP overnam. De 'overname'premie bedraagt circa 28%.


4. Analisten van diverse zakenbanken bevelen de Transactie aan.

5. Het is naar alle waarschijnlijkheid in de huidige situatie onmogelijk om een hoger bod te krijgen. Het aantal partijen in de betreffende markt dat in staat is EUR 6 miljard te betalen is nu eenmaal beperkt. Mocht er overigens een hoger bod komen, dan kan RNA daarop thans op grond van de bepalingen van de Transactie nog steeds ingaan.


6. Het alternatief is somber. Mocht de Transactie om welke reden dan ook niet doorgaan, dan zal Westfield naar verwachting doorgaan met haar pogingen RNA over te nemen, hetgeen gepaard kan gaan met langdurige en kostbare juridische procedures. De aandacht van het bestuur van RNA zal in dat geval veeleer gericht zijn op die procedures in plaats van op het exploiteren van het onroerend goed in de VS. De kans dat een derde partij een openbaar bod zal uitbrengen op alle aandelen in RNA is, als Westfield het management voert, uiterst klein.

In de pers wordt veel geschreven over de hoogte van de vergoedingen die de huidige Nederlandse en Amerikaanse directieleden van RNA in verband met de Transactie tegemoet kunnen zien. Naar Nederlandse maatstaven zijn deze vergoedingen hoog te noemen. Naar Amerikaanse maatstaven zijn deze min of meer marktconform. Desalniettemin zal SBBR daarover ter vergadering nadere toelichting vragen. De statuten van RNA bepalen dat de raad van commissarissen haar goedkeuring dient te verlenen aan de beloning van de directie. De hoogte van de aan de commissarissen te betalen vergoedingen lijkt niet onredelijk.

SBBR roept alle aandeelhouders op om naar de buitengewone vergadering van aandeelhouders te komen en aldaar hun stem te laten horen.

Voor verdere vragen:

Mevrouw Mr. Hélène M. Vletter - van Dort: mobiel 06-14873015 De heer Drs. A. de Boer: mobiel 06-51590054
Call center: 070-3700386

Voor algemene informatie over SBBR zie onze website: www.sbbr.nl

11 feb 02 13:12