Belgacom

11 februari 2002

Belgacom: Uitvoering `BeST'-programma in nieuwe fase

Einde vorig jaar ondertekenden de directie en de representatieve vakorganisaties van Belgacom een collectieve arbeidsovereenkomst over de concrete invulling van het `BeST'-programma (Belgacom e-Business Strategic Transformation). Het heeft tot doel Belgacom via opleiding en reconversiemaatregelen voor te bereiden op de toekomst. Naast de mogelijkhied te kiezen voor deeltijds werk omvat het programma ook de mogelijkheid op vrijwillige basis de activiteiten bij Belgacom te beëindigen en beschikbaar te blijven op de arbeidsmarkt (outplacement). Van de 4.450 medewerkers die voor dit laatste in aanmerking kwamen hebben 4.148 (of 92%) beslist in te gaan op deze mogelijkheid.

Vrijwillige actieve beschikbaarheid
In totaal 4.450 medewerkers kwamen in aanmerking voor het aanbod van `vrijwillige actieve beschikbaarheid'. Het betreft statutaire medewerkers die op 31 december van dit jaar de leeftijd van 50 jaar en een anciënniteit van 20 jaar bereiken. Zij kunnen hun activiteiten stopzetten, op volkomen vrijwillige basis, en blijven beschikbaar op de arbeidsmarkt, als ze dit wensen, en hierbij door Belgacom met premies aangemoedigd. Elk van hen kreeg een volledig voorstel van vertrek of deeltijds werk en hadden tot en met 8 februari de tijd om te reageren.
In totaal 4.148 medwerkers (of 92% van diegene die ervoor in aanmerking kwamen) hebben ervoor gekozen in te gaan op dit aanbod. Deze `vrijwillige actieve terbeschikkingstellingen' gaan in op 1 maart 2002 en lopen over een periode van 46 maanden, d.w.z. tot 31 december 2005 naargelang de functie van de betrokken medewerkers. Door de spreiding in de tijd (46 maanden), alsmede door het toepassen van nieuwe werkmethodes en nieuwe technologieën zal Belgacom het vertrek van deze collega's opvangen.
Wie het aanbod aanvaardt, ontvangt tot zijn pensioen een bedrag dat overeenstemt met 75% van zijn laatste baremieke brutosalaris zonder premies, toelagen en vergoedingen. Dit wachtgeld wordt uitgekeerd zolang deze medewerker geen nieuwe betrekking buiten Belgacom heeft. Belgacom neemt de totale kosten van de beschikbaarheid voor haar rekening, tot aan het pensioen van de medewerker. Ter herinnering, de kosten van het pensioen zelf worden volledig gedragen door haar pensioenfonds.
In het kader van het regeringsbeleid van de `actieve welvaartsstaat' moedigt Belgacom de betrokkenen aan beschikbaar en actief te blijven op de arbeidsmarkt. Het vinden van een nieuwe job wordt aangemoedigd met een aanmoedigingspremie en een jaarlijkse volhardingspremie, allebei ten bedrage van 8.676 EUR (350.000 BEF), ten laste van Belgacom, dat ook regionale begeleidingsteams inzet die desgewenst kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking, in het kader van het outplacement.

Andere luiken van het akkoord
Medewerkers die in aanmerking willen komen voor deeltijds werk (80% of 50% van de normale arbeidsduur) kunnen vanaf vandaag hun aanvraag indienen.
Over de concrete reorganisatie- en reconversiemaatregelen die zowat 3.000 Belgacommedewerkers zullen richten naar meer toekomstgerichte functies wordt vanaf einde februari verder overlegd met de representatieve vakorganisaties. Intussen startte Belgacom reeds haar ambitieuze opleidingsprogramma, waarvoor het dit en volgend jaar 125 miljoen EUR (of 5 miljard BEF) speciaal investeert. Zo werd onder meer het El@n-project gelanceerd, dat aan duizenden medewerkers opleidingstrajecten voorstelt om te evolueren naar een toekomstgerichte job.