Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Extra opvang delinquente verstandelijk gehandicapten

Staatssecretaris Vliegenthart stelt extra geld beschikbaar om delinquente verstandelijk gehandicapten op te vangen en te behandelen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Verstandelijk gehandicapten komen na het plegen van een misdrijf doorgaans in de gevangenis terecht, of ze worden opgenomen in een van de vijf behandelcentra voor gedragsgestoorde verstandelijk gehandicapten.

Bijna de helft van het aantal bewoners van die behandelcentra is in de afgelopen twee jaar in aanraking geweest met politie of justitie. De centra zijn niet ingesteld op de opvang van die groep.

De ministeries van Justitie en VWS laten nu uitzoeken hoeveel verstandelijk gehandicapten precies in gevangenissen zitten. Staatssecretaris Vliegenthart wil voorkomen dat zij in het justitiële circuit terecht komen, omdat daar de specifieke zorg ontbreekt die deze mensen nodig hebben. Daarom wil zij het aantal behandelcentra uitbreiden.

Vliegenthart benadrukt dat het gaat om de opvang van gehandicapten die een reëel risico lopen op recidive of verharding van de gepleegde delicten.

Standpunt op beleidskader forensische verstandelijk gehandicapten 1. Standpunt op beleidskader forensische verstandelijk gehandicapten Kamerstuk, 8-2-2002